Annons

Guider ger staden nytt liv

Ljudguider är ett ganska nytt sätt att lära känna delar av centrala Malmö på. För frilansaren Fredrik Emmerfors bär ljudet på nya möjligheter.
Kultur • Publicerad 5 februari 2010
Ljudvän Fredrik Emmerfors i centrala Malmö, vars hus en av ljudguider berättar om.
Ljudvän Fredrik Emmerfors i centrala Malmö, vars hus en av ljudguider berättar om.Foto: 
Fredrik Emmerfors.
Fredrik Emmerfors.Foto: 
Ljudvän Fredrik Emmerfors i centrala Malmö, vars hus en av ljudguider berättar om. Bilder: Johanna Wallin
Ljudvän Fredrik Emmerfors i centrala Malmö, vars hus en av ljudguider berättar om. Bilder: Johanna WallinFoto: 
Fredrik Emmerfors.
Fredrik Emmerfors.Foto: 
Ljudvän Fredrik Emmerfors med en en lur i örat. Ljudet kan ge nya dimensioner till stadslivet.
Ljudvän Fredrik Emmerfors med en en lur i örat. Ljudet kan ge nya dimensioner till stadslivet.Foto: 
Fredrik Emmerfors.
Fredrik Emmerfors.Foto: 
Skyltar i centrala Malmö.
Skyltar i centrala Malmö.Foto: 
Bärbart ljud ger nya möjligheter.
Bärbart ljud ger nya möjligheter.Foto: 

Malmöfrilansare Fredrik Emmerfors har en bakgrund i radion, och kan ännu prata om vissa speciella rösters styrka och skönhet. Även om inslagen för Sveriges Radio numera är få har han fortsatt att verka inom den ljudande sfären. Han är en vän av ljudguider – har själv gjort ett par från Malmö – och gör bland annat webbradioinslag för Malmöoperan och Malmö Symfoniorkester.

För honom är ljudet fortfarande en outnyttjad resurs, som har framtiden för sig.

Annons

– Det finns en mängd möjligheter, säger han. Webbradio på svenska, med ett innehåll förutom musik är fortfarande ganska sällsynt utanför SR:s sidor, och att flytta ut lyssnandet till olika miljöer där det finns något intressant att berätta, som i en stad, ett slott eller en park, är något jag tror vi kommer att få höra mer av.Vi stannar mitt på gågatan i Malmö, ett ögonkast från Stortorget, och pluggar in varsitt lurset i öronen. På mp3-filen han kör igång hör vi ett samtal mellan Emmerfors och länsantikvarie Thomas Romberg, avsett just för den punkt där vi står. Romberg lägger ut texten om de historiska byggnaderna runt omkring oss. Jag lyfter blicken och vrider huvudet efter direktiven jag hör. Som en levande guide, fast när det passar mig.

– De ljudguider jag har tagit fram här i Malmö för Länsstyrelsen ger platsspecifik information. Vi valde ut sju platser i en slags slinga i centrum som man kan följa. På deras hemsida finns en karta där platserna är markerade, och med mp3-filer som man kan ladda hem.Tekniken går framåt, och det finns idag olika lösningar att välja bland. Att lyssna med mobilen, använda gps:en, mp3… Oavsett vilken teknik som väljs är det ändå innehållet som är det viktigaste, menar Emmerfors.

– Det vanligaste användningsområdet för ljudguider är på våra museer. Det är ett bra sätt att ge mer information, men flera av dem jag har tagit del av runt om i landet är rätt så tråkiga, med ett ganska dåligt manus som bas. Då blir det inte heller den upplevelse som det kan bli. Det här är ett nytt område, men allt fler börjar prova sig fram. Malmö, som jag känner bäst till, satsar mycket på att ljussätta staden och har två ljusdesigners anställda. Jag tror att många städer hade haft en hel del att vinna på att även ljuddesigna sin stad med hjälp av platsspecifik mp3-lyssning. För mig handlar det om att göra sin stad så attraktiv och tillgänglig som möjligt. Ljudet hade definitivt tillfört en extra dimension.För Fredrik Emmerfors ger en bra ljudguide, eller ljudbok, en personlig, närmast intim, upplevelse. På sikt hoppas han också att ljudet inte enbart får en informationsbärande funktion, utan också kan få en större del i konstnärliga eller litterära projekt för speciella miljöer. "Tänk", säger han, "tänk när vi får en författare som skriver en platsspecifik novell eller roman, avsedd att lyssna på olika specifika platser. Det hade känts som ett nytt steg".

Han har fler idéer. Som att ljudsätta Öresundsbron. Men det får vi ta en annan gång.

Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons