Annons

Hammarén, Stefan: "Fluga diverse"

Kultur • Publicerad 17 juni 2005

NY BOK. Det ligger nära till hands att framställa finlandssvenske surrealdadaisten Stefan Hammarén som ett slags fenomen eller en högst produktiv pionjär inom den genre som bäst kallas gallimatias. På gator och torg är gallimatias ett okvädingsord. I Hammaréns fall och i litteraturen över huvud taget blir ordbajseri ofta en konst som visserligen få förståsigpåare vill erkänna – för att inte smutsa ner det egna fina ryktet – men som de ändå tvingas välkomna in i det naturalistiska, minimalistiska harnesk vari svensk skönlitteratur hålls fången sedan generationer tillbaka.

Hammarén är en romantisk dåre som gärna imponerar med kluriga ord och hårresande metaforer, tjocka sjok av obruten text och sanslösa grammatiska lagbrott. Hans fjärde alster sedan debuten Med en burk soppa (2002) heter Fluga diverse och är på många sätt oläslig. Denna oläslighet beror mest på vår okunnighet i att avkoda rappakalja. Vi tränas sällan i denna avkodningskonst och det märks när vi tar oss an böcker av det här udda slaget. Vi behöver först rena oss från deckardrottningar och stammande poeter innan våra sinnen blir mottagliga och det är inte Hammaréns fel, kanske inte ens hans problem.

Annons

Man bör läsa honom som om varje ord är ett eget kapitel. Det är tålamodsprövande, men det gör inte så mycket. Myllret han skapar, eller klistrar ihop under förstoringsglas, leder aldrig dit man önskar och blir i sig ett spänningsmoment. Fluga diverse är en roman, eller prosoman, som man skulle kunna analysera ihjäl för att spåra och klarlägga författarens kunskaper om flugor, filosofi, historia o d och för att kanske håna hans ekivoka böjelse för knappologi.

Detta intresserar mig dock inte, jag läser hellre honom som vore han en upptäcktsresande i språkuttänjning och jag har riktigt roligt. Flugboken är till skillnad från andra flugböcker en orgie i bevingade arters möte med litterär anarki, således ingen studiebok eller fackbok för renodlade knappologer utan en skakig flygfärd genom anala studier och ohämmad narcissism.

Det är som jag alltid sagt; sätt läkarna i tvångströja och låt dårarna styra världen.

Stefan Whilde

Ny bok

Stefan Hammarén: "Fluga diverse" (h:ström)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons