Han träffade Vargas Llosa

Kultur Artikeln publicerades

Kjell A Johansson arbetade i 40 år som litteraturkritiker på Dagens Nyheter och intervjuade Mario Vargas Llosa vid flera tillfällen. Han beskriver nobelpristagaren som en trevlig herre med ett världsvant och "verserat" sätt.

"Till Kjell A Johansson med en kraftig omfamning från en vän.."

– Ja, de säger så i Latinamerika, säger Kjell A Johansson.

Han har ett exemplar av Mario Vargas Llosas roman "Pantaleón och soldatbordellen" i handen. Dedikationen är skriven i Lund 1973.

I högen av böcker finns ytterligare ett signerat exemplar. "Samtal i katedralen" från 1970.

Kjell A Johansson och hans hustru Sonja älskar den spanskspråkiga litteraturen och har översatt flera verk av latinamerikanska författare. I deras eget lilla bibliotek finns det många hyllmeter med originalverk på spanska.

Kjell har inte översatt Mario Vargas Llosa. Däremot har han skrivit om honom för både Nationalencyklopedin och DN.

– Ja, jag har intervjuat honom flera gånger. Både i London och Madrid. Dessutom träffades vi under flera dagar på Louisiana i samband med en satsning på latinamerikanska författare. Då hade vi rika tillfällen att prata med varandra.

Hur var han då?
– Han var rätt behaglig. Lite ceremoniös. Det var inte en författare som sticker ut. Han var inte bohemisk eller så, utan älskvärd och lätt att umgås med.

Kjell A Johansson intervjuade honom om hans romaner. Ovänskapen med författaren Gabriel Garcìa Márquez var ett känsligt ämne.

– Det var något han inte ville prata om. I början var de mycket goda vänner. Han skrev en tjock bok om Márquezs författarskap. Men det fick ett brutalt slut. Márquez höll fast vid sin goda vän Castro, medan Mario Vargas Llosa blev allt mer nyliberal. Han har bland annat sagt att Margaret Thatcher var hans idol.

Mario Vargas Llosa blev senare presidentkandidat, men det hade han knappast planer på i början av 1980-talet, när Kjell A Johansson intervjuade honom.

– Han sa att han älskade litteratur, men hatade politik. Han hade fått ett erbjudande, men han sa att han aldrig i livet ville ägna sig åt politik. Han var väldigt kategorisk.

Vet du vad det var som fick honom att ändra sig?
– Nej, men det kanske var smickrande att få frågan.

Vad tycker du om att han har fått årets Nobelpris?

– Det förtjänar han, även om jag tycker att det är lite sent att ge honom det nu. Sedan finns det andra latinamerikanska författare som jag ännu hellre hade sett. Ana María Matute till exempel. Det är en fin berättare.

Hur reagerade du när du hörde nyheten?

– Den spanska morgontidningen El Paìs skrev en gång att han var dömd att få Nobelpriset. Det var nog det som gick i uppfyllelse.