Hellström från Hitlers Tyskland

Kultur Artikeln publicerades

Under Kristianstad Bokfestival lanserar Gustaf Hellström-sällskapet en ny skriftserie. Första volymen presenterar Hellströms sex reportage från Tyskland, maj 1933, Hitlers nya Tyskland.

1. Ni släpper under Bokfestivalen en ny bok med texter av Gustaf Hellström, varför detta urval och varför just nu?

- Det är i år 80 år sedan Hitler kom till makten, och de här texterna av Gustaf Hellström skrevs samma år, i maj 1933. Han var egentligen stationerad i London för DN:s räkning, men redaktionen bad honom åka över till Berlin och Tyskland för att ta reda på vad som egentligen höll på att hända. Sedan är det i år också 60 år sedan Hellström dog, även det ville vi uppmärksamma.

2. Sex tyska reportage skrev han, som ni nu samlat i en hundrasidig volym, hur håller sig texterna?

- Han reste inkognito och skrev i reportagestil med ambitionen att förhålla sig neutralt, men ibland märks det hur upprörd han är över vad han ser. Han träffar en judisk läkare, besöker ett koncentrationsläger, upplever Hitlers 1:a majtal och är på plats när nazisterna bränner böcker den 10 maj. Så jo, hans artiklar är bra och intressanta med en stark närvarokänsla.

3. Hans kristianstadskollega Fredrik Böök var också i Tyskland vid den här tiden, jämför ni deras artiklar?

- Bööks texter är inte med i vår volym, men styrelsens Sigurd Rothstein tar upp just det här i sin inledning. Det är en väldig skillnad på deras texter, Hellström är upprörd och kritisk över utvecklingen, Böök är positiv och fördömer till exempel inte bokbålet, som de faktiskt båda två upplever.

4. Blir det fler böcker framöver?

- Ja, vår tanke är att den här boken är den första i en ny skriftserie, ett format som passar utmärkt för att uppmärksamma Hellströms journalistik. Nästa år är det 100 år sedan första världskriget startade, det året rapporterade Hellström från Paris och dessa texter hoppas vi samla i seriens andra del.