Annons

Högläsningstips för semestern: Ha roligt!

Högläsningen för barn ökar generellt i Sverige. Men under semestrar och helger tar många föräldrar ledigt även från läsningen. Här är några tips för att öka läslusten.
Litteratur (TT) • Publicerad 18 juli 2019
Högläsningen för barn ökar i Sverige, men under semestrar och helger tar många föräldrar ledigt även från läsningen. Arkivbild.
Högläsningen för barn ökar i Sverige, men under semestrar och helger tar många föräldrar ledigt även från läsningen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Föräldrar läser mindre för sina barn under semestrar och helger än på vardagar. Det visar en undersökning från stiftelsen LegiLexi som har tittat på föräldrars högläsningsvanor. Generellt är högläsningen dock på uppåtgående. Hälften av alla föräldrar med barn i åldern 0–9 år uppgav att de dagligen läser för sina barn. I en undersökning från 2012 var det bara en tredjedel som uppgav att de varje dag läste högt.

"Det ska handla om lust"

Lillemor Torstensson vid Svenska barnboksinstitutet påpekar att högläsning ska handla om lust, både för läsare och för lyssnare.

Annons

-Det är viktigt att du som högläsare är intresserad av det du läser, då blir du en bättre läsare. Ibland tycker jag att det estetiska kan gå före det pedagogiska. Ha roligt! säger hon.

Många föräldrar läser för att barnen ska komma till ro och somna, men Lillemor Torstensson påminner om att det finns andra tillfällen.

-Det är inte fel att läsa på kvällstid, men högläsning kan också vara något man gör när man är pigg och vaken, det kräver ju något av lyssnaren också. Man kan även använda högläsningen som en stund att vara tillsammans och skapa ett band mellan den som läser och den som lyssnar, säger hon.

Boktips från experterna

Personalen på bibliotek och bokhandlar har ofta bra tips på högläsningsböcker. Mia Juhlin från Göteborgsbutiken Bokskåpet nämner Anders Holmers ”Inget händer!” som ett alternativ som passar de yngsta barnen.

-Den är rolig, klurig, vacker, finurlig och fantasifull. Vi får komma in i en värld där det till synes inte händer någonting… men egentligen händer det hur mycket som helst, säger hon.

Johanna von Horn, bokhandlare på Bokslukaren i Stockholm, tipsar om ”Det fina med Kerstin” av Helena Hedlund med illustrationer av Katarina Strömgård. Boken passar barn i åldern 7–9 år.

-När en liten sak man råkade göra kan växa och bli alldeles för stor och jobbig. Finstämd berättelse om Kerstin och nya kompisen Gunnar som båda samlar på guldiga saker, säger hon.

"Planen är att överlista Döden"

Lisa Bjärbo är journalist, författare och en av skaparna till barnbokspodden "Bladen brinner". Hon lyfter fram "Det tunna svärdet" av Frida Nilsson med bilder av Alexander Jansson – en bok för barn som har hunnit fylla nio år.

-När Sasjas mamma dör bestämmer han sig för att följa efter henne till Dödens rike. Planen är att överlista Döden, och ta tillbaka mamma. Det här är en saga och ett äventyr i Astrid Lindgren-anda, och den är spännande, rolig, rörande och fantastisk att läsa högt, säger hon.

p

Helena Gustavsson/TT

"Det är inte fel att läsa på kvällstid, men högläsning kan också vara något man gör när man är pigg och vaken", säger Lillemor Torstensson vid Svenska barnboksinstitutet. Arkivbild.
"Det är inte fel att läsa på kvällstid, men högläsning kan också vara något man gör när man är pigg och vaken", säger Lillemor Torstensson vid Svenska barnboksinstitutet. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT
Både personal på bibliotek och bokhandlar kan tipsa om bra böcker för högläsning. Arkivbild.
Både personal på bibliotek och bokhandlar kan tipsa om bra böcker för högläsning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Tips från Lisa Bjärbo:

Tips från Mia Juhlin:

Tips från Johanna von Horn:

Fakta: Fler böcker att läsa högt i sommar

Fakta: Fler böcker att läsa högt i sommar

TT

Karin Cyrén, "I en pöl"

"Myrorna Nissin och Pock är ute och bär barr när de plötsligt upptäcker en pöl med en massa småbarn (läs: grodyngel) som inte kan ett enda dugg. Inte bära barr. Inte prata. Inte dansa ens? Nissin och Pock bestämmer sig för att starta skola och lära småbarnen allt de kan. En rolig bilderbok om glädje, omsorg och förlust." (Från 3 år)

Linn Gottfridsson, bild Emma Adbåge, "Hemliga Myran"

"Det finns tre böcker i serien om Myran (eller Morgan, som han egentligen heter) och de är underbara allihop. Här i den tredje är det sommarlov, tallkottar under fötterna, och Myran är på landet med sin splitter nya lillasyster och har ganska tråkigt. Fniss, vardag, igenkänning och stora känslor." (Från 6 år)

Sara Olausson, ”Jordgubbsbarnen”

"Maria och hennes bror Gabriel bor fattigt men med mycket kärlek kring sig. Ibland måste deras föräldrar åka och plocka jordgubbar för att få in pengar till familjen, då blir de borta länge och längtan är nästan outhärdlig." (7–9 år)

Kerstin Lundberg Hahn, "Min hemliga tvilling”

"Leia upptäcker av en slump att hennes föräldrar som forskar kring AI (artificiell intelligens) har gjort en klon av henne, som finns i källaren där de bor. När farfar passar henne hittar hon en manual för att sätta i gång roboten. Spännande och överraskande med mycket att diskutera." (10–12 år)

Emma Adbåge, ”Gropen”

"I gropen är leken fri. Alla älskar gropen. Utom de vuxna som tycker den är livsfarlig. En hyllning till den fria leken utanför vuxnas kontroll." (0–4 år)

Jakob Wegelius, ”Mördarens apa”

"Den ultimata högläsningsboken. Spännande och gripande om gorillan Sally Jones äventyr. En skröna som innehåller allt man önskar av en bok att läsa högt." (10–12 år)

FAKTA: Högläsning

FAKTA: Högläsning

TT

57 procent av alla föräldrar med barn i åldern 0–4 år läser högt för sina barn varje dag. För åldersgruppen 7–9 år läser 35 procent av föräldrar dagligen för barnen. För föräldrar med barn i åldern 10–12 år är siffran 19 procent.

Föräldrar som läser högt för sina barn minst en gång i veckan läser i genomsnitt i 20 minuter per tillfälle.

Två av tio föräldrar läser för sina barn mindre än en gång i veckan. Tidsbrist är den största anledningen till att inte läsa.

Drygt 1 000 föräldrar med barn i åldern 0–18 år har medverkat i LegiLexis undersökning.

Källa: LegiLexi

Helena Gustavsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons