Hur fastnade du för harpa?

Kultur Artikeln publicerades

Susan Enochsson, skivaktuell harpist och lärare vid Kristianstad musikskola som ger dubbelkonsert i ”Musik vid redet” på Naturum och på Hovdala slott, nu på söndag 17 juni.

– Åh! Som barn tog våra föräldrar ofta med oss på konserter med symfoniorkestrar och jag fastnade för harpan direkt, instrumentet är både visuellt vackert och klangerna – det finns inget liknande.

– Som tur var fanns det harpa på schemat i musikskolan hemma i Sioux Falls i USA och när jag spelade ”Blinka lilla stjärna” med två händer för första gången så var det som kärlek vid första ögonkasten.

Nu är du sedan tio år själv lärare vid en av Sveriges tre musikskolor som har harpa på schemat?

– Ja, det finns i Uppsala och Stockholm, och så här på musikskolan i Kristianstad. Cheferna har verkligen varit visionärer här hemma, harpan har ju en självklar plats i en orkester.

Du har varit professionell harpist i 25 år. Jobbar deltid som harplärare, frilansar som musiker och har bilen full av harpor till alla konserter och festivaler runtom i landet och utomlands. Först nyligen släppte du din soloskiva ”Salig”?

– Ja! Nu när barnen är uppvuxna och utflugna så går nästan all fritid även till harpan. Det som sporrade mig extra var att jag hade en solokonsert vid en internationell harpfestival i Edinburgh, och då ville jag ha med mig en skiva. Det går bra för ”Salig” där.

På skivan skapar du möten mellan svenska, irländska, skotska och norska traditionella folkmelodier – hur gjorde du urvalet?

– Det är ett väldigt, väldigt personligt urval. Melodier som jag har samlat på mig genom åren, som speglar skeenden längs livets väg. Musik som jag kan stå för.

Det är verkligen ett möte mellan det vackert vemodiga nordiska och keltiska, utan att traditionerna tar ut varandra, mer hör ihop?

– Det är också meningen! Jag är halvnorska och lite stolt över det faktiskt, och i äldre norsk musik har man haft en folkvariant av harpa. Man hör hur det keltiska och nordiska är nära besläktat.

Nu blir det harpmusik vid redet på Naturum på sö n dag. Är harpor väderkänsliga?

– Extremt! Strängarna reagerar på fukten, och nu ska vi spela mitt i vattenriket, det blir en utmaning. Jag och Kristianstads harpensemble kommer dessutom att spela musik med vattenanknytning, ”Over the sea” kallar vi programmet.

– Sedan fortsätter vi till Hovdala slott och 500-årsfirandet. Där kommer jag bland annat att spela Mozart vid en solokonsert med orkester, och harpensemblen enbart svenska melodier. Senare i sommar spelar jag på harpfestivaler i både Skottland och England.