Jenny Edvardsson: "Tänk om... läsningen får ta plats på nya arenor under Läslovet"

Krönika Artikeln publicerades
Nästa vecka är det dags för Läslov.
Foto:Vilhelm Stokstad/TT
Nästa vecka är det dags för Läslov.

Potatislovet blev höstlov blev... läslov. Är det också vad som kommer att ske nästa vecka, då eleverna är hemma från skolorna, att de ägnar sig åt läsning? För att främja och stimulera läslusten hoppas gymnasieläraren Jenny Edvardsson att många engagerar sig och läsningen lyfts in på helt nya platser, som i butiker och träningen.

Vi lever i ett föränderligt samhälle. Det märks på flera sätt. Inte minst i olika namn. Jag som arbetar i skolans värld har nyligen fått lära mig att höstlovet nu är Läslovet. Det är faktiskt inte första gången vi får ett namnbyte på detta lov. Förr sa vi potatislov men det har vi lämnat bakom oss. Nu är det inte längre potatis som ska plockas utan läsning stimuleras.

Härligt tycker jag, som älskar litteratur och läsning. Tänk att få läsa alla de där böckerna som staplats på hög i väntan på lästid. Nu, snart, är det dags. Först ut blir Lisa Hyders och Per Gustavssons "Om dagen tar slut". Sen väntar Johanna Nilssons "För att väcka hon som drömmer" och sen måste jag bara få tid att läsa "Kronprinsessan" av Kiera Cass.

Att gå från ett höstlov till ett Läslov är inte helt enkelt. Nu måste man börja fundera över vad lovet ska innehålla och vad man förväntas göra. Många tänker nog att det är något som hör ihop med skolan, biblioteken, bokförlagen och kulturinstitutionerna, men egentligen är det precis tvärtom. Läslovet är ett lov då läsningen och berättandet ska vara i fokus och det ska vara så överallt.

Det får inte vara ett lov som enbart förknippas med skola och läxläsning eller med de som gillar litteratur och kultur. Istället måste läsningen och berättandet få ta plats på arenor där den inte annars brukar synas, med syfte att främja läslusten.

Tänk om… alla butiker och restauranger skyltar med berättande och berättelser. I garnbutiken står de virkade och stickade figurerna från Tove Janssons och Astrid Lindgrens världar och i skyltfönstret ligger böckerna om Mumin, Pippi och Emil tillsammans med filmatiseringarna av desamma. Tänk om… bilhallen anordnar högläsning och sagostund. "Örnis bilar" och "Stormen och monstertrucken" är kanske några av de berättelser som hörs. Tänk om… restaurangen i stan har estradpoesi som ett inslag i samband med lunch. Tänk om… fotbollsträningen inleds med högläsning av lokaltidningens recension av senaste A-lagsmatchen och vid skate-rampen finns serieskapare på plats. Tänk om… hotellen erbjuder Kamratposten, Bamse och Kalle Anka som alternativ till de traditionella morgontidningarna i samband med frukost. Tänk om… alla stora svenska dags- och kvällstidningar viker sida efter sida till trenderna inom barn- och ungdomslitteraturen och en mängd barn- och ungdomsböcker recenseras och samtalas om. Tänk om… alla företagskontor avsätter en av veckans fikastunder till samtal om bästa läsupplevelsen. Tänk om… kommunen bestämmer sig för att låta alla fritids och förskolor samlas kring ett författarskap. Man läser författarens verk, samtalar om det man läst och gestaltar det lästa i teater, film, serier eller teckningar. Tänk om… alla föräldrar låter sina barn bada i berättelser. Film, musik, teater och litteratur. Överallt. Hela tiden.

Alla dessa ”Tänk om” kan bli ”Tänk att”. Tänk att… vi fick berätta om våra läsupplevelser på dagens kafferast. Tänk att… barnen fick lyssna på Mulle Meck när bilen hämtades från verkstaden. Tänk att… hela kulturdelen handlade om 2017 års barn- och ungdomsboksutgivning.

För att få ”Tänk om” att bli ”Tänk att” måste vi alla hjälpas åt. Det är inte bara skolans, bibliotekens, bokförlagens eller kulturinstitutionernas uppgift. Det är allas uppgift. Får vi snurr på Läslovet kommer läsningen att förbättras. Våra barn och unga kommer att utveckla sitt språk och säkert också sin fantasi. Vi ger dem den finaste gåva som finns, tillgången till ett språk. Och har man ett rikt språk har man också makt, för språk är makt. Och tänker man så är ju det här med Läslov något som alla ställer upp på.

Eller hur! Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vad gör du?

Kortkultur

Plus/minus

+

Med hösten kommer den svenska äppel- och päronsäsongen. Underbart! Och sen är ju också hösten den tid på året då man inget hellre vill än att krypa upp i soffan med en god bok.

Det eviga regnandet och det eviga blåsandet. Jag längtar efter en höstdag med klarblå himmel och sol. Efter att få se löven lysa i alla höstens färger.

Om krönikan

Varje fredag publiceras en krönika på den här platsen. I dag skrivs den av Jenny Edvardsson, svenskalärare på Wendesgymnasiet i Kristianstad. Utkom under förra året med boken "Mötet med texten: inkluderande läsundervisning". Under Bokmässan för en månad sedan mottog hos pris som årets svenskalärare av Svenska Akademien.

Visa mer...