Annons

Jesús Alcalá: Trump – ett förvuxet barn med behov av beröm

Den politiska stormen i USA de senaste dagarna handlar om en bok, Michael Wolffs Trumpgranskande ”Fire and Fury”. Författaren och juristen Jesús Alcalá läser och häpnar över flera uppgifter om presidentens personlighet och vanor. Själv har huvudpersonen bemött boken genom twitterinlägg.
Jesús Alcalá
Krönika • Publicerad 10 januari 2018
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
President Donald Trump var på amerikansk fotboll i måndags, och såg matchen mellan Alabama och Georgia. Fler matcher pågår för Trumps del.
President Donald Trump var på amerikansk fotboll i måndags, och såg matchen mellan Alabama och Georgia. Fler matcher pågår för Trumps del.Foto: Andrew Harnik

Under det senaste halvåret har fyra böcker som behandlar Donald Trump givits ut. Tre av dem är skrivna av vänner till Trump och böckerna är lovtal, med extra allt. Den fjärde boken är Michael Wolffs nyss utkomna ”Fire and Fury”. Den är de förras motsats.

Boken är ett fullständigt nedgörande porträtt av USA:s fyrtiofemte president. Intervjuerna i boken ger bilden av en president som är psykiskt instabil och svagt begåvad, som är gravt personlighetsstörd och totalt oförmögen att utföra sitt uppdrag. Och bilden är bjärt färgsatt av skvaller. Vi får ta del av Trumps mat- och tv-vanor, vi får veta vad som ligger bakom hans val av frisyr. Vi ges inblickar i maktintriger och i presidentens försök att locka vännernas hustrur i säng.

Annons

Sensationslystnad och kittlande överdrifter? Ja, tveklöst. Men även något annat och mer än så.

Michael Wolff, författaren bakom den aktuella Trumpboken ”Fire and Fury”.
Michael Wolff, författaren bakom den aktuella Trumpboken ”Fire and Fury”.Foto: Carolyn Kaster

Michael Wolff har under flera månader fått följa arbetet i Vita Huset. Hur detta gjorts möjligt är svårt att begripa. Wolff har intervjuat cirka tvåhundra personer som står eller stått nära Trump, men Wolff har inte brytt sig om att kontrollera sanningshalten i vad dessa personer berättat. Somliga utsagor motsäger varandra, ändå gör författaren inga försök att reda ut vad som är sant eller åtminstone troligt. Han säger sig ha haft sammanlagt tre timmars samtal med Trump, något som Trump förnekar.

Man gör alltså klokt i att ta en hel del av Wolffs uppgifter med en näve salt. Dock är vissa uppgifter så frekventa att man måste hålla dem för trovärdiga. Så beskriver exempelvis många av de intervjuade Trump som ett förvuxet barn med ett omättligt behov av beröm och bekräftelse. Han förefaller otroligt egocentrisk. Anmärkningsvärt är också att ingen av de många personer som i intervjuerna uttryckt oro för Trumps mentala hälsa och bristande omdöme senare har tagit tillbaka sina påståenden. Detta trots det rabalder som boken åstadkommit.

Säkert är vidare att författaren och förlaget gav Steven Bannon, tidigare Trumps högra hand, tillfälle att godkänna hur han citerats i boken. Bannon godkände citaten. Bland annat handlade det om Bannons påstående att Trump måste ha känt till sin sons och sin svärsons samtal med företrädare för Ryssland. Samtalen rörde försök att få hjälp att smutskasta Hillary Clinton liksom överenskommelser om att sopa bort spåren efter penningtvättsaffärer. Bannon säger att dessa samtal är att betrakta som ”opatriotiska” och som ”landsförräderi”.

Han hävdar också att specialåklagaren Robert Mueller kommer att kunna ”krossa Don Jr [Trumps son, red anm.] som ett ägg”. Dessutom beskriver Bannon Trumps dotter Ivenka som ”fullständigt korkad”.

Ivanka Trump, dotter och rådgivare till Donald Trump.
Ivanka Trump, dotter och rådgivare till Donald Trump.Foto: Manish Swarup

Efter bokens utgivning stod Steve Bannon på sig, till en början. Men småningom fick han kalla fötter. På Trettondagen skriver han ett pressmeddelande där han beklagar att han så länge dröjt med att förtydliga sin uppfattning. Hans nu förtydligade uppfattning är att ”Don Jr är både en patriot och en god man… hela Rysslandsgranskningen är en häxjakt mot president Donald Trump, en man som under året som gått gjort så storartade saker för Amerika”. Hoppsan!

Den tidigare Vita Huset-medarbetaren Steve Bannon.
Den tidigare Vita Huset-medarbetaren Steve Bannon.Foto: Brynn Anderson

Den som läst Wolffs bok har svårt att tro att Bannons omsvängning kommer sig av ärlig självreflexion. Reflexion och eftertanke är för övrigt begrepp som är svåra att förknippa med Bannon – och än mer med Trump. Troligare är att Bannon fogat sig efter makten och maktens dollar, pengar som gjort Bannons arbete och inflytande och politiska manipulationer möjliga. Bannons uttalanden i boken förefaller ocensurerat uppriktiga men, hur det är, när Bannon insåg att han uppfattades som varande lierad med ”Hillarypacket” blev det nödvändigt för honom att backa.

Att uttala sig om en människas psyke är grannlaga. Helst ska man kanske låta bli att göra det – såvida man inte känner personen i fråga mycket väl. Och i varje fall ska psykiatriska diagnoser nog inte bollas runt i massmedia. Men gäller detta alltid, under alla omständigheter? Om Amerikas president, världens kanske mäktigaste man, visar tecken på en allvarlig personlighetsstörning och han därför utgör en fara för fred och säkerhet – är det då rimligt att omvärlden diskret tittar bort? Om en makthavare, och inte vilken makthavare som helst dessutom, är fullständigt oberäknelig och lynnig – måste då inte omvärlden ingripa?

I boken ”The Dangerous Case of Donald Trump: 27 Psychiatrists and Mental Health Experts Assess a President” skriver några av Amerikas mest namnkunniga psykiatriker att det är just det man ska man göra i fallet Donald Trump. Ingripa. En president som ljuger, hotar, hatar, som ständigt sätter sig själv i främsta rummet och som skryter med att han när han vill kan trycka på atombombsknappen - en sådan president är djupt störd och en fara det måste kunna påpekas öppet.

Trumps reaktion på ”Fire and Fury” har varit upprepade twitter: han är minsann rik och berömd och framgångsrik och genialisk. Blir vi lugnade? Knappast.

Redan samma dag som boken ”Fire and Fury” släpptes såldes den slut i bokhandeln.
Redan samma dag som boken ”Fire and Fury” släpptes såldes den slut i bokhandeln.Foto: Pablo Martinez Monsivais

Annons
Annons
Annons
Annons