Annons

Johan Glans får Piratenpriset

Årets Piratenpris är det 30:e i ordningen, och bland till den imponerande listan av tidigare namn läggs nu också komikern Johan Glans, uppvuxen i, som det sas i motiveringen, Sveriges tråkigaste stad, Eslöv.
Vollsjö • Publicerad 21 maj 2018
Komikern Johan Glans vinkar till församlingen utanför Pumphuset i Vollsjö.
Komikern Johan Glans vinkar till församlingen utanför Pumphuset i Vollsjö.Foto: SVT/Skärmdump

När den berömda röda dörren till Pumphuset i Vollsjö öppnades idag kl 12 var det dags att offentliggöra Piratenprisets 30:e mottagare. Först ut, 1989, var Jacques Werup och därefter har listan årligen byggts på med namn som Hans Alfredson, Ernst-Hugo Järegård, Olle Adolphson, Eva Rydberg, Kristina Lugn, Ulf Lundell, Bodil Malmsten, Torgny Lindgren, Lasse Åberg och, förra året, musikern Nisse Hellberg.

Piratenpriset är på 100000 kronor och ett av de mer kända och etablerade svenska litteraturprisen.

Annons

Det är den summan som nu komikern från Eslöv Johan Glans får, och i motiveringen som skådespelaren Nils-Gunnar Snygg läste, framhölls bland annat hur Glans har ”upphöjt igenkänningens komik till en egen konstart” och hur han med ”eftertanke belyser tillvaron”.

Själva prisutdelningen sker under Piratendagen i Kivik i juli.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons