Journalisten Ellen Tamm söker sanningen om ung flicka som hittats död

Kultur Artikeln publicerades
Mikaela Bley.
Foto: Oscar Falk
Mikaela Bley.

”Flickorna utan namn” är spännande och inte alltför förutsägbar, tycker recensenten Kerstin Bergman.

bokrecension

Flickorna utan namn

Psykologisk journalistdeckare

Författare: Mikaela Bley

Förlag: W&W

Mikaela Bley har sedan debuten 2015 klivit upp som ett av de nya spännande namnen på den svenska deckarscenen med sin thrillerserie om TV4-journalisten Ellen Tamm. Med sin överklassbakgrund, sitt sköra psyke och sin besatthet av döden är Tamm ett fräscht nytillskott bland dagens många Salander-inspirerade detektivgestalter.

Nu i fjärde boken återvänder Tamm till sina barndomstrakter där liket av en ung kvinna hittats i en sjö. Samtidigt följer vi den 17-åriga influencern Linn som flyttar till en internatskola i trakten, en sluten skola för besvärliga flickor med adhd.

Diskussionen kring hanteringen av barn med diagnoser idag är intressant och parallellerna mellan Tamm och Linn fungerar fint. Intrigen är också spännande och inte alltför förutsägbar. Språket flyter väl, men att varken författaren, förlagets redaktör eller korrekturläsaren kan skilja på de och dem är faktiskt pinsamt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.