Kellerman, Martin: "Rocky. 10 år"

Kultur Artikeln publicerades

Rocky fyller tio år och firas genom att bli frimärke och film. Kristianstadsbladets reporter Roger Bing läser en tung praktutgåva med 1750 strippar. Kulturskatt, är hans åsikt och tror på ett fortsatt kreativt liv för den älskade hunden.

Det är en askungesaga, det där med Martin Kellerman. 1998 hade han fått sparken som tecknare på porrtidningen Aktuell Rapport, hans flickvän hade lämnat honom och han var 24 år och bostadslös. Kraftigt knockad reste han sig likt Rocky Balboa i "Rocky 2" och snart stod han där med en succé som det snackades om, köande fans och ett bra boende. Allt med hjälp av en helt annan Rocky och om livet om sig själv i fabelform.

För tio år sedan publicerades Rocky för första gången i dagspress. Ett decennium senare har det blivit upp mot 2 000 strippar, en egen tidning, en teaterpjäs, den 15:e boken är på gång och i dagarna släpps ett gäng animerade kortfilmer på dvd.Boken "Tio år med Rocky -samlade serier 1998-2008" kallas av förlaget för ett praktverk, men det är inget annat än en kulturskatt. Ett stycke vardagsrealism som inte alltid är politiskt korrekt, men som trots sin smala utformning talar till många och som ofta tacklar det lilla som i verkligheten kan te sig så stort. Rocky må vara hip hopare i storstadsdjungeln, men hans tankar, vedermödor och glädjeämnen talar till läsare långt utanför den kretsen. Som så många gånger förr stavas popularitet: igenkänning.

Boken består av strippar från 13 böcker och två texter kring författaren. I den ena berättar tecknaren om sin uppväxt i Småland, sin tid i Norge, flytten till Upplands Väsby och hur hans mamma dog i cancer. Det andra är en intervju med tecknaren. Den sistnämnda delen ger oss inte nämnvärt mycket nytt om Rockys skapare. I stället skulle jag önskat att man knyckt en grej från tidningen Rocky. Där finns då och då ett inslag där seriefigurernas verkliga förlagor får ta hämnd på Martin Kellerman. Det är ju sympatiskt att de som utsätts i serien kan komma till tals och det är kul att se människorna bakom kaniner, rävar och hundar.

Rocky 1998 vs Rocky 2008? Den första tanken är att Rocky fortfarande - efter alla strippar, böcker, en hord av flickvänner och resor både på insidan och i världen - är intressant och läsvärd. Detta till skillnad från serien Nemi, som när man sett genom goth-sminket blivit riktigt tråkig och förutsägbar. Nemi har slutat tala till mig för länge sedan! Rocky talar fortfarande. Ibland faller jag för den uttrycksfulla men sansade tecknarstilen, medan jag andra gånger finner mig uppslukad av det som pratbubblorna berättar.Tio år är en lång tidoch naturligtvis är inte alla 1 750 stripparna världsbäst. Men Rocky blir aldrig platt och Kellerman kör gärna in ett finger i frågor, personliga eller politiska, som är infekterade och lite förbjudna. Det talas ofta om att Rocky är bäst när Kellerman inte är i förhållande och är deprimerad. Det stämmer inte längre. Författaren har tagit steget från att bara leverera "på-fyllan-och-ta-hem brudar-historier" till att även kunna vara djup, eftertänksam och rolig i vardagssituationer och då även i en parrelation.

Rocky har funnits i tio år och Martin Kellerman berättar i bokens intervju att Rocky mycket väl kan finnas minst lika länge till. Varför inte? Men för att Rocky ska överleva måste serien utvecklas. Då krävs det att författaren vågar ta serien vidare, och för in den i sin egen livsprocess. Martin Kellerman har själv sagt:Jag tror att jag kommer att teckna den här serien till och från i hela mitt liv. Jag tar säkert en paus när jag fått barn, för folk brukar bli så lyckliga och sentimentala när de får barn. Men så småningom så skiljer man sig och ungarna börjar hata en och då blir serien intressant igen!Det är en inställning som gör att vi kan få sällskap av Rocky framöver och förhoppningsvis möta en seriefigur som genomgår många delar i livsprocessen, kanske till och med åldras.
Roger BingSeriealbum0