Konsten lyfts fram på Tomarp

Kultur Artikeln publicerades

Kråke Lithander ger konsten en mer framskjuten plats på sitt Tomarp Gårdshotell. Fyra till sex utställningar per år är planerade och först ut är målaren Katinka Husberg. Vernissage på lördag.

Konsten har alltid haft en plats på Tomarp Gårdshotell, såväl i restaurangen som i konferensdelen. Men historien går längre tillbaka än så.

– Jag vill gärna bygga vidare på den tradition som finns här på Tomarp. Min morfar, Nils Möllerberg, var skulptör och min mormor Inga målade och var trädgårdsintresserad, säger Kråke Lithander, som har ambitionen att utställningsverksamheten skall bli både mer tydlig och regelbunden framöver. Gallerist Björn Nordenhake är en av dem som hjälper till med att ge råd om konstnärsval.

– Till en början har jag tänkt att ha fyra utställningar varje år, men sedan kanske utöka dem till sex. Det viktiga för mig är inte konstnärens namn, utan att det finns en kvalitet i det vi visar. Målet är ju inte att kränga 18000 målningar, utan att presentera god konst för folk, säger Kråke Lithander. Först ut i nysatsningen är Katinka Husberg, färgstark målare från Munka Ljungby med utbildning i såväl Paris (1983-87), som bohuslänska Gerlesborg. Hennes livfullt färgrika och abstrakta måleri lyckas väl konkurrera med de skiftande, spännande inomhusmiljöerna på Tomarp. För besökarna finns hennes måleri i restaurangen och entréhallen.

– Det är både svårt och roligt med de här rummen, säger Katinka Husberg, det blir lite som en hemmiljö.

De abstrakta kompositionerna ger flera möjliga ingångar och Katinka Husberg tycker om öppenheten. Så finns här varken titlar eller ramar; "jag är trött på ramar, anser att de stänger in bilden".

Bakom varje duk finns det en tanke som hon försöker följa under arbetsprocessen. Men framväxandet är inte strikt styrt, utan mer, som hon säger, "en dialog mellan duken och mig". Resultatet är ett slags kontrollerat kaos, som måste andas. – Folk hittar ofta hästar och hundar eller lite vad de vill i mina målningar. Och det får dom gärna göra, jag vill inte att bilderna känns färdigserverade utan ser hellre att publiken fortsätter promenera runt i bilderna. Rörelsen, rytmen, farten, kompositionen, färgen, ljuset och formen… det är detta det handlar om, allt är ett abstrakt tänkande och därför svårt att översätta till ord, säger Katinka Husberg.

Hela sommaren hänger hennes målningar på Tomarp. Därefter är det hennes uppgift att finna nästa utställare, innan Lone Larsen – för något år sedan på Kristianstads konsthall – tar över under några sena höstmånader.

Under lördagens vernissage, klockan 11, spelar kristianstadsbon Christopher Dury violin.

Sune Johannesson
TOMARP KONSTKultur