Konstens nya arenor

Kultur Artikeln publicerades

Myllret på Grand, lugnet på Arenan. Båda vill samma sak. Göra Kristianstad till en mer levande konststad under påskhelgen.

På Grand Hotel går en kvinna förbi i korridoren med en kartong för utegrillen. Inuti, ett konstverk. På uteplatsen har Jasmine Cederqvist placerat två flygstolar med texten; ”Wherever you go, you are there”.

I en av hotellets lokaler hängs det upp yviga lampor i alla dessa färger – en av dem heter ”Krulltott” – och Pia Colan säger att hon vill sprida glädje. En trappa ner, intill dansgolvet, visar Malin Magnolia Karlsson sju fotograferade självporträtt. Hennes motto lyder, ”Vill du så kan du så får du”.

Hotellchef Kenneth Hoffström tycker att årets bredd är bra, bättre än tidigare, med både textil, glas och hantverk. De första åren dominerade måleriet.

På Arenan har nio fotografer satt upp varsin jättebild och kontrasterna är stora, från Fredrik Persson avslappnade och positiva myller i en operationssal till Filippa Börjessons stajlade studie av en äldre släkting, som en protest mot att mode- och medievärlden präglas av unga smala vackra, från Patrik Olofssons fågelfamilj till Johan Lindvalls sepiafärgade motiv med ett handskrivet brev ovanpå en kvinnokropp. ”Love letter.”