Konstrundan visar varför kultur är en nödvändighet

Krönika Artikeln publicerades

Det som började med ett initiativ av några konstnärer i Degebergatrakten är numera grunden för den skånska påsksuccén. Men inte bara det, idén visar också hur nödvändigt det är att tro och satsa på kulturen!

Det enkla är ofta det geniala. Som att öppna dörren till sitt hem och välkomna konstpubliken.

Konstkvartetten som 1968 kläckte just den idén var nöjda över uppmärksamheten och alltihop rullade vidare som ett påskinslag. 1974 var konstnärerna och aktiviteterna så många att det behövdes en organisation för att skapa ordning och reda. Det var så Östra Skånes Konstnärsgille, Öskg, grundades.

I dag är allt detta historia, men en historia att lära av.

Det som för snart 50 år sedan var ett initiativ från konstnärerna för att dels hitta en ny publik, dels framföra en indirekt kritik mot att det fanns alldeles för få konstscener i närområdet har visat sig bli en plattform för en hel region att tänka i nya banor.

Konsten är sedan länge grunden för den livfulla skånska påsken som lockar tiotusentals besökare och fyller både hotell och restauranger.

Detta är inget unikt. Världen runt finns det mängder av exempel där kulturens skiftande uttryck är så mycket mer än en kraftfull och vacker rörelse inom kulturens egna sfär. Olika kultursatsningar är i dag stora turistattraktioner, skapar mängder av jobb och ger kreativa och stimulerande levnadsmiljöer.

Ändå möter jag ofta synpunkter om hur komplex och obegriplig kulturen är, om fin- och skräpkultur, om kultureliter och trams.

Jag tror det handlar om rädslor. Antingen en rädsla för att en själv inte vågar växa, antingen en rädsla från maktens håll mot en kultur som en fri och självständig ifrågasättare.

Här är sju punkter om varför en fri kultur är en, på flera plan, absolut nödvändighet.

1. Kultur får människor och platser att växa.

2. Kultur sätter färg på yttre och inre landskap.

3. Kultur inspirerar och förändrar.

4. Kultur är roligt och oroligt, ögonöppnande och fördjupande, ger kunskap och underhållning.

5. Kultur ger insikter och utsikter.

6. Kultur är lönsamt.

7. Kultur är nödvändigt för ett öppet demokratiskt samhälle och en farlig ifrågasättare i ett ruttet samhällssystem.

Nu packar vi ner kaffetermosen, energikakorna och ger oss iväg för att finna ny inspiration på konstens slingriga vägar. För egen del siktar jag på att hinna med både en tur i nordost och söderöver. Kika på vår karta med 552 konstprickar och inse att valmöjligheterna äro många.

Kultur säger alltid ja till mångfald!