Kontroversiell och prisad – minnet av Roth

Litteratur Artikeln publicerades
Philip Roth (1933-2018).
Foto: RICHARD DREW
Philip Roth (1933-2018).

Skarpsynt, älskad, kontroversiell – och ständigt snuvad på Nobelpriset. Den världsberömde amerikanske författaren Philip Roth är död. Han blev 85 år gammal.

Han ses som en av de största amerikanska författarna och en av de vassaste litterära samtidskritikerna.

Philip Roth föddes i Newark i mars 1933 och han var hemmahörande i New York och Connecticut. Han skrev över 30 romaner, bland dem "Portnoys besvär" och "Amerikansk pastoral".

Hans nära vän Judith Thurman berättar för The New York Times att han avlidit till följd av hjärtproblem.

Han är en av de mest prisbehängda författarna i sin generation och han fick 1998 det skönlitterära Pulitzerpriset och 2011 internationella Bookerpriset.

Han har också fått National Book Award (två gånger), National Book Critics Circle Award (två gånger) och Pen/Faulkner-priset (tre gånger).

Han var även återkommande lågoddsare för att tilldelas Nobelpriset i litteratur, men fick det aldrig.

I internationella litterära kretsar blev Roths uteblivna Nobelpris något av en följetong. Det sägs att han varje år, när det var dags för Svenska Akademiens tillkännagivande, åkte in till New York och till sin agents kontor där han väntade på samtalet som aldrig kom.

Philip Roth var också en kontroversiell författare som har anklagats för en sexistisk kvinnosyn. I romanen "Dubbelspel" från 1990 ironiserar han själv över angreppen och ställer huvudpersonen inför rätta, anklagad för bland annat sexism, kvinnoförakt och kvinnomisshandel.

Roth brukar beskrivas som en skarpsynt och kvick skildrare av judiskt medelklassliv, men hans författarskap stannar inte enbart vid familjerelationer och sexualproblem utan berör också brännande politiska teman. Han fick sitt stora genombrott med romanen "Portnoys besvär" 1969. I en serie romaner tematiserade han sin judiska bakgrund, med alter egot Nathan Zuckerman i huvudrollen, med början i "Spökskrivaren" från 1979.

Efter över 50 år som författare beslutade Roth 2010 att "Nemesis", om polioepidemin i New Jersey där han växte upp, skulle bli hans sista roman. I en intervju i en fransk tidning 2012 förklarade han att han förlorat passionen för skrivandet.

I en intervju med The New York Times i år där han såg tillbaka på sitt författarskap beskrev han det som: "Upprymdhet och jämmer. Frustration och frihet. Inspiration och osäkerhet. Överflöd och tomhet. Storma framåt och ta sig igenom".

I romanen "Konspirationen mot Amerika" (2004) skildrar Philip Roth ett alternativt USA där den berömde piloten Charles Lindbergh segrat i presidentvalet 1940. Efter att han skrivit på ett fördrag med nazityskland sprider antisemitismen ut sig i USA, där judiska familjer enligt lag tvångsflyttas. Den boken ska nu bli ett tv-drama av "The wire"-skaparen David Simon.

"Amerikansk pastoral" blev film 2016, med skådespelaren Ewan McGregor som regissör.

Den som vill följa hans litterära preferenser kan bege sig till Newark Public Library. Författaren deklarerade 2016 att han tänker donera sin boksamling till biblioteket med ett särskilt rum för Roths böcker, som är cirka 4000 till antalet. (TT)

Fakta

Philip Roth

Född: 1933 i Newark i New Jersey som barnbarn till europeiska judiska emigranter.

Bakgrund: Debuterade 26 år gammal 1959 med "Farväl, Columbus och fem noveller".

Fick sitt stora internationella genombrott i slutet av 1960-talet med den satiriska romanen "Portnoys besvär".

1979 gav han ut "Spökskrivaren". Romanen var hans första med berättarjaget Nathan Zuckerman, som är Roths alter ego. Figuren kom att återvända i flera av hans böcker.

1959 gifte han sig med Margaret Martinson, som han skilde sig från fyra år senare.

Var 1990-1995 gift med den brittiska skådespelaren Claire Bloom, som året efter skilsmässan målade ett mindre smickrande porträtt av Roth i sina memoarer.

Senast utkomna bok på svenska är "Philip Roths Amerika", som samlar trilogin "Amerikansk pastoral", "Gift med en kommunist" och "Skamfläcken". Översatt finns också bland andra "Nemesis", "Konspirationen mot Amerika", "Envar" och "Indignation".

Bland hans många priser finns bland annat ett Pulitzerpris 1998 för "Amerikansk pastoral" (1997) och det internationella Bookerpriset 2011.

Visa mer...