Kristianstads Teater: "Dimensioner"

Teater Artikeln publicerades
Marie Robertson och Krister Kern gör övertygande insatser som kärleksparet Marianne och Roland i "Dimensioner".
Foto:José Figueroa
Marie Robertson och Krister Kern gör övertygande insatser som kärleksparet Marianne och Roland i "Dimensioner".

Som ett träningspass, konstaterar kulturskribenten Andrea Grapengiesser förtjust efter att i Kristianstad ha sett den lyckade kärlekshistorien mellan en kvantfysiker och en biodlare, "Dimensioner".

"Dimensioner"

Av:

Nick Payne

Regi:

Carl Johan Karlson

Scenografi:

Per A Jonsson

scen:

Marie Robertson och Krister Kern

Gästspel av Riksteatern på Kristianstads Teater, 4/10.

Idag, igår eller i morgon. Framtid och förfluten tid smälter samman. Tänk om han sagt så och hon svarat något annat, eller kanske inte alls. Viktiga händelser prövas, upprepas och presenteras i en mängd tagningar, men med små variationer. Ett litet annat tonfall, en snarlik berättelse, en annan vinkel eller ett ja istället för ett nej.

Vi följer Marianne och Roland, kvantfysikern och biodlaren, som träffas på en maskerad eller kanske ett bröllop. De dansar till "What is love" och de är som gjorda för varandra. Hon älskar ju honung. Deras historia är fylld av allt det där som är mänskligt, längtan, svek och rädsla, men handlar framförallt om kärlek och gemenskap.

"Dimensioner" är något så udda och briljant som en romantisk kärlekskomedi, berättad med hjälp av kvantfysik och idén om ett multiversum där tiden är helt upplöst. En modern kärlekshistoria precis på pricken tonsäker, som fångar vår tids många motsättningar och trivialiteter.

I Carl Johan Karlsons regi fylls det enkla scenrummet med ljud och ljus, allt är exakt och precist, inget lämnas oprövat. I den instängda lägenheten ältas olika möjligheter i det oändliga, det borras i relationen. Det omaka men ändå helt vanliga paret kvantfysikern och biodlaren spelas av Marie Robertson och Krister Kern som båda skildrar sina karaktärer med fantastisk precision och trovärdighet, hon är rolig, smart och spirituell och han är varm och kärleksfull. Föreställningen är lika intensiv som ett träningspass och skådespelarnas närvaro och fokus är total.

"Dimensioner" är verkligen en extremt välförpackad föreställning där det enda som saknas är skevheter. Men bortom det välformade finns ett bråddjup, som Roland säger; ”Om allt redan existerar, vad är då meningen?”

"Dimensioner", i originaltitel "Constellations", är skriven av den engelske dramatikern Nick Payne och har inte oväntat gjort succé på Broadway med superstjärnor som Jake Gyllenhaal och Ruth Wilson. I Riksteaterns och Carl Johan Karlsons smarta regi tas nu denna välförpackade föreställning till scener runt om i Sverige där förhoppningsvis en stor publik väntar.

Biodlaren och kvantfysikern fortsätter med sina omtagningar och variationer hela hösten.