Annons

Kulturprofilen häktas efter avslutad rättegång

Den så kallade kulturprofilen häktas för den första åtalspunkten, en av våldtäkterna, i väntan på dom från tingsrätten. ”Jag är säker på att han blir fälld”, säger kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.
Rättegång • Publicerad 24 september 2018
Den så kallade kulturprofilen och försvarsadvokaten Björn Hurtig anländer till Stockholm tingsrätt.
Den så kallade kulturprofilen och försvarsadvokaten Björn Hurtig anländer till Stockholm tingsrätt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Beskedet om att mannen – som är fransk medborgare – häktas meddelades av tingsrätten efter avslutad rättegång.

- Nu är det skarpt läge, nu riskerar han ett långt fängelsestraff och det kan vara väldigt frestande för honom att bege sig utomlands, säger åklagaren Christina Voigt på en presskonferens.

Annons

Enligt domstolen är mannen, som tidigare inte varit frihetsberövad, på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

- I och med häktningen kan man utgå från att domen är given, han kommer med utomordentlig sannolikhet att dömas, säger rättsexperten och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem till TT och fortsätter:

- Det är dock självklart att han kommer att överklaga, så målet kommer inte stanna i tingsrätten. Först i och med hovrättens dom vet vi vad utfallet blir.

Även Elisabeth Massi Fritz, som är målsägandebiträde till den kvinna som enligt åtalet ska ha utsatts för våldtäkterna, är säker att det blir en fällande dom.

- Vi har kommit fram till att samtliga vittnen stödjer målsägandens utsaga. Sedan finns det en journalanteckning och det är faktiskt bara två veckor efter det inträffade som min klient berättar om den här fruktansvärda våldtäkten.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar, på begäran av målsägande. Efter beskedet om häktningen har Massi Fritz har talat med sin klient i telefon:

- Hon är otroligt lättad och känner att samhället och rättssystemet tar henne på allvar.

Christina Voigt tycker att det har varit en respektfull rättegång där alla fått komma till tals. Hon har under slutpläderingen haft till uppgift att övertyga tingsrätten om att kvinnans berättelse är trovärdig och att den stödbevisning som finns räcker för en fällande dom.

- Jag har yrkat på minst tre års fängelse, säger hon.

Mannens advokat Björn Hurtig säger även han att risken för att det blir en fällande dom är "överhängande".

Annons

- Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, säger han.

Björn Hurtig sade på morgonen att han ville ställa en kompletterande fråga till kvinnan, det skedde dock också bakom stängda dörrar.

Mannen, som har kopplingar till Svenska Akademien, anklagas för att ha våldtagit kvinnan vid två tillfällen under hösten och vintern 2011.

I förra veckan hördes sju vittnen. Vittnena har själva inte sett de misstänkta brotten, men kvinnan har anförtrott sig åt dem efteråt.

Kulturprofilens advokat sade i torsdags att det "framkommit en bild" som han tänkte berätta om under slutpläderingen.

- Jag tycker att det på en punkt har blivit en samstämmig bild och den kan jag tyvärr inte berätta för dig vad den är. I övrigt tycker jag att det spretar, sade han.

En punkt han däremot berättade att han skulle rikta in sig på var tiden.

- Det tar lång tid tills det här anmäls, det går sju år ungefär, sade han.

Domen kommer den 1 oktober. Kulturprofilen nekar till brott. (TT)

Carl Cato/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons