Kurlansky, Mark: "1968" + Vanbart, Jan Svante: "Vi drog"

Kultur Artikeln publicerades

NY BOK. 1968 gick jag i nian. Jag har sparat ett kollegieblock från vårterminen. Inga anteckningar men mängder av tidningsurklipp. Jag bläddrar. Krig i Vietnam, ryska författare fängslas, Ingrid Segerstedt Wiberg skriver skarpa krönikor och svenska vapenvägrare kastas i fängelse. Martin Luther King mördas.

Nu läser jag boken 1968. Mark Kurlansky, nordamerikansk journalist och författare, sätter in mina urklipp i ett sammanhang. Att mycket hände förstod jag men inte att så mycket hände och att så mycket hängde ihop. Prag, Warszawa, New York, Berlin, Mexico City och Paris. Studenter sluter sig samman. Inspirationen kommer från medborgarrättsrörelsen i USA med sitins och demonstrationer. Spektakulära aktioner ofta med humor. Aktiviteter som förändrade världen. USA: s regering och krigsmakt förlorade i Vietnam. Pragvår och studentuppror i Polen bidrog till att Sovjetväldet tjugo år senare började falla samman.

Mark Kurlansky har förmågan att berätta och sätta in saker i ett sammanhang. Han rör sig med lätthet både i Europa och i Amerika. Det finns en närvaro i texten som gör att människorna och deras berättelser blir levande. En närvaro som jag tror bär även till människor födda efter 1968. Historia som en historia om årtal var något av det gamla unkna tänket som skulle kastas över ända. Nu har 1968 blivit ett årtal och studentledaren Rudi Dutschke får i dagarna en gata uppkallad efter sig i Berlin.Men 1968 är också ett begrepp som berättar om ett nytt sätt att leva. Den andra boken jag läst talar kaxigt på utsidan att här kommer "68-generationen" Det är givetvis en grov överdrift. Vi drog Jorden runt med 68generationen är titeln på Jan Svante Vanbarts bok. Att dra iväg för att upptäcka andra sätt att tänka än det västerländska var en av många strömningar i tiden.

I Örkelljunga av alla platser föds idén. Kollektivet ska fara världen runt i en buss. Och de små barnen följer med. Berättelsen startar med en filmpremiär. Stilla dagar i Clichy (efter Henry Millers bok) ska visas i det lilla nordskånska samhället.På rad tretton hade ortens egna avfällingar, Örkelljungas upproriska unga, samlats iklädda afgahnpälsar och arméjackor. Alldeles bakom satte sig de fyra mexikanerna, anlända några veckor tidigare från Paris, dit ryktet nått om Skandinaviens internationella centrum grundat av poeten Jörgen Nash och hans bror målaren Asger Jorn. Situationisternas paradis. Drakanästet en samlingsplats för "Havsfrue"-mördare, begravningsentreprenörer och en delegation på studiebesök från Baader-Meinhof.Kommungerilla som ville att "oordningen skulle återställas", Lunds Fria Press, vägen via Christiania och plötsligt är en buss lastad med ungdomar någonstans vid Svarta havet. "Den grå elefanten" stånkar fram på smala vägar i Asien. Afghanistan, Tibet, Indien och så säljs elefanten och via fasansfull tredjeklassresa på båt till Malaysia och lite bättre till Australien hamnar kollektivet i USA och Sydamerika. En ny elefant köps in.En fascinerande historia som ibland blir för mycket. Och ibland för lite. När det hettar till och det kollektiva livet blir svårt sägs det inte mycket mer än just att det blir svårt.

Det är en underhållande bok men det blir lite för mycket skröna över berättelsen om denna resa som ju var en oerhörd bedrift. Nutida backpackers åker första klass vid en jämförelse. En stor miss av utgivaren är att det inte finns en karta i boken där man kunnat följa "den grå elefanten" och sällskapet som nästan glömde att den fanns, "den bästerländska civilisationen".

Jag tittar i mitt gamla kollegieblock. 1968 tänker Martin Luther King organisera en marsch mot fattigdomen. På tv ser jag bilderna på de fattiga från New Orleans. 2005.

P A Ydrefelt

Ny bok

Mark Kurlansky: "1968. De gränslösa drömmarnas år" Övers. Fredrik Sjögren (Ordfront)

Jan Svante Vanbart: "Vi drog. Jorden runt med 68-generationen" (Wahlström & Widstrand)

0