Annons

Sune Johannesson: Kvällen då ljuset riktas mot den lokala kulturen

Kristianstad har ett rikt kulturliv, men det finns orosmoment. Därför är det lika självklart som viktigt och roligt att rikta mer ljus mot den lokala kulturen. Det skriver kulturredaktören Sune Johannesson i en krönika inför Kulturgalan med gästartister och prisutdelningar.
Sune JohannessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 12 oktober 2019
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För tio år sedan, 2009, fick manusförfattaren Gertrud Larsson Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. Förutom pengar ingick ett konstverk av Jonathan Haner.
För tio år sedan, 2009, fick manusförfattaren Gertrud Larsson Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. Förutom pengar ingick ett konstverk av Jonathan Haner.Foto: Annica Jönsson

Det har gått tretton år sedan vi i ett tält på Stora torg delade ut vårt första Kultur- och Nöjespris. Mottagare var journalisten och författaren Gellert Tamas, en nationell röst som gjort skillnad men det var i Tollarp han tog sina första steg, spelade boll, gick i skola och lånade böcker på biblioteket.

Annons

Så många duktiga och starka kulturpersoner som har sina rötter i den här bygden. Men också, så många som har valt att lämna för att hitta – antar jag – en bättre jordmån för sina kunskaper, intressen, försörjning och utvecklingsmöjligheter. Tamas är en av våra pristagare som gjort så, Anders Roslund och Gertrud Larsson två andra.

Att flytta är deras val, och jag ser givetvis inget fel i det. Jag har ju själv lämnat den jord jag först lekte i. Det är naturligt. Men vad gör det med en stad som förlorar så många kreativa kulturmänskor? En aktuell fråga i dessa tider med en livlig oro och debatt om en allt mer tom stadskärna. Och i tider där den offentliga kulturens roll ifrågasätts lite här och var i landet.

Håller Kristianstad på att bli en staty från gångna tider? En ståtlig skulptur som alltmer präglas av en form och ett budskap som andas otidsenlighet?

Jag bär inget svar på den frågan, men en sak vet jag. Kulturens aktörer – från individer till institutioner – är av största betydelse för att en stad ska leva och fortsätta utvecklas. Det fanns inte med i det inlägg som ett mixat gäng publicerade tidigare i höstas med en livlig debatt som följd. Personerna bakom det kravfyllda uppropet om Kristianstads nu och framtid hade olika intressen men en sak var de överens om; Förändring krävs.

Ett av svaren som följde kom från flera av stadens kulturchefer. Det var tydligt, informativt och vasst. Kultur är nödvändigt för att få en stad att växa, utvecklas och bli attraktiv. Och så blickade de ut i världen och gav några exempel.

Jag håller med, och ser – precis som kulturcheferna bakom inlägget – att glaset är halvfullt, inte halvtomt. Kristianstad har idag ett aktivt och rikt kulturliv, med flera olika aktörer. Här finns starka kultursatsningar på skolan och de äldre. Stort föreningsliv.

Det här är bra, men bra kan alltid bli bättre. Här är några förslag. Låt Filmmuseet flytta ner till H&M:s snart tomma lokaler och bli ett nav för svensk films födelse. Ta fram verkstäder och ateljéer för konstnärer, rep-lokaler och dra igång amatörteaterverksamhet.

Det känns fint att Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris är med och prisar en del av dessa kulturaktörer med koppling till Kristianstad eller grannkommunerna Östra Göinge, Hässleholm och Bromölla. Sedan fem år tillbaka är vårt pris också en del av Kulturgalan, en värmande och energiladdad höstkväll som helt och hållet riktar strålkastarljuset på några av dessa lokala kulturröster.

Just det, att rikta ljuset mot kulturen, känns fantastiskt. Kom och visa ditt stöd för det lokala kulturlivet. Samtidigt kommer du att få en rolig kväll med nya möten, tankar och upplevelser.

Christer Eriksson och Olle Jönsson tar emot Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris när dansbandet Lasse Stefanz fick priset under Kulturgalan 2017.
Christer Eriksson och Olle Jönsson tar emot Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris när dansbandet Lasse Stefanz fick priset under Kulturgalan 2017.Foto: Lasse Ottosson
Fakta

Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris

Instiftades 2006 i samband med att tidningen fyllde 150 år. Priset tilldelas en person, grupp, förening med koppling till någon av följande kommun: Kristianstad, Östra Göinge, Bromölla och Hässleholm.

Prissumman är 25000 kronor.

Här är listan över alla pristagare:

2006: Gellert Tamas, journalist och författare

2007: Andreas Brantelid, musiker (cello)

2008: Johan T Karlsson, musikartist (Familjen)

2009: Gertrud Larsson, dramatiker

2010: Siesta!, musikfestival (nedlagd 2013)

2011: Axel Danielsson, filmare

2012: Anders Roslund, författare

2013: Christianstads motettkör

2014: Sanna Nielsen, sångerska, artist, programledare

2015: Wanås konst, konstinstitution

2016: Thom Lundberg, författare

2017: Lasse Stefanz, dansband

2018: Eva Ström, författare

2019: Tre personer är nominerade. Vem av dessa som får priset meddelas under Kulturgalan i Kulturkvarteret, Kristianstad på fredag 18 oktober.

Annons
Annons
Annons
Annons