Malva Räihä: ”Klockan tickar”

Klimatdikt Artikeln publicerades
Klimatdemonstration i Trelleborg.
Foto: Tomas Nyberg
Klimatdemonstration i Trelleborg.

Fredagar kopplas inte längre enbart ihop med mys. Sedan Greta Thunberg bestämde sig för att börja klimatstrejka en dag i veckan har detta satt sin prägel på fredagar såväl i som utanför Sverige. Kulturredaktionen gav författaren Freke Räihä och hans dotter Malva ett gemensamt uppdrag: skriv varsin klimatdikt. Idag är det fredag och vi publicerar båda.

Den planet vi människor fått

låna i tvåhundratusen år

Allt faller samman

Levande skog

förvandlas till aska

Klockan tickar

vid midnatt smäller det

Arter dör ut

Havet orkar snart inte med mer

Klockslagen snart slut

Malva och Freke Räihä, Degeberga.
Foto: Privat
Malva och Freke Räihä, Degeberga.

Lite mer

Om skribenten

Varje fredag publiceras en krönika på kultursidan. Idag består krönikan istället av två dikter, skrivna av far och dotter Freke och Malva Räihä, bosatta i Degeberga.

Uppdraget som dom fick var att skriva varsin dikt utifrån samma tema: klimatet.

Freke Räihä, född 1978, är författare och lärare vid Österlens folkhögskolas skrivarkurser, Tomelilla. Malva Räihä, född 2003, studerar vid Sophiaskolan, Rörum.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.