Mediokert av multibegåvad Melander

Kultur Artikeln publicerades
Sven Melander tar med oss på en resa genom sitt yrkesverksamma liv.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sven Melander tar med oss på en resa genom sitt yrkesverksamma liv.

Sven Melander bjuder på ett plikttroget sommarprat utan substans, med några enstaka ljusglimtar.

Sven Melander är en multibegåvning, journalist, skådespelare, programledare, kokboksförfattare och gör i sommar regidebut på Fredriksdalsteatern. Han har även nått ut till en yngre publik med sin Youtube-kanal "I huvudet på Sven Melander" som slog igenom med dunder och brak när han backade artisten Zara Larsson för ett år sen.

När han sedan inleder sitt sommarprat med en ganska platt anekdot om träd, kan man känna en viss besvikelse och 90 minuter senare har Sven Melander bara staplat substanslösa anekdoter på varandra.

Ibland blixtrar det till, som när han pratar om sitt alkoholmissbruk under början av 90-talet. Det känns plötsligt ärligt, rått och öppet. Trots det känns glöden och skärpan som finns i mycket annat som Sven Melander gjort genom åren som bortblåst.

Istället möts vi av trötta anekdoter från när han och Lasse Åberg spelade in Sällskapsresan, som när ingen skrattade åt Sven Melanders skämt under den första inspelningsdagen.

– Mitt Sommarprogram ska handla om minnesvärda och stundtals märkliga incidenter på livets sällskapsresa, säger han.

Men det känns mer som en trött resa med kollektivtrafiken en måndagsmorgon på väg till jobbet. Ett tråkigt måste efter en förutbestämd rutt

fakta

Sven Melander

Ålder: 69 år

Gör: Underhållare, skådespelare, journalist och regissör

Höjdpunkt: Ärligheten kring hans alkoholmissbruk

Första mening: "När min äldsta dotter Christina föddes så fick hon ett fruktträd i gåva av goda vänner."

Visa mer...