Annons

Mellander: ”Vi engagerar oss i historien och stadens utveckling”

För lång och trogen tjänst, visst, men framförallt för sin högkvalificerade och betydelsefulla verksamhet. Därför är Föreningen Gamla Christianstad en av våra tre nominerade till Kultur- och Nöjespriset. ”Vi står främst på två ben; lyfta fram historien och engagera oss i stadens utveckling”, säger ordförande Barbro Mellander.
Kultur- och Nöjespriset • Publicerad 6 oktober 2018 • Uppdaterad 7 oktober 2018
När Föreningen Gamla Christianstad fyllde 70 år tog Barbro Mellander över som ordförande. Här ses hon på sin tidigare arbetsplats, Regionmuseet.
När Föreningen Gamla Christianstad fyllde 70 år tog Barbro Mellander över som ordförande. Här ses hon på sin tidigare arbetsplats, Regionmuseet.Foto: Lasse Ottosson

Hembygdens föreningar finns landet runt, och tillsammans utgör de ett unikt och kunskapsrikt arkiv över vilka vi är och var vi är. Och varför vi är där vi är. I Kristianstad heter de Föreningen Gamla Christianstad, har cirka 800 medlemmar och fyllde förra året 70 år. Då tog också den tidigare chefen för Regionmuseet, Barbro Mellander, över som ordförande efter Mats Pettersson.

Det är också hon som får beskedet om att föreningen är nominerade till Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris.

Annons

– Nä men! Åh, så fantastiskt roligt! svarar hon på telefon och är inte bara glad över nyheten, hon tycker också att den spelar roll.

– Det är jättekul att bli uppmärksammade, men det har också stor betydelse. En nominering gör att man förstår var någonstans man finns på kartan. För uppmärksamheten bygger ju på vår verksamhet, det vi gör. Som förening sker också allt arbete ideellt, då känns det extra kul och viktigt att få den här sortens bekräftelser.

Är allt arbete ideellt? Även din roll som ordförande?

– Allt är ideellt. Vi får kaffe till våra möten.

Kaffe?

– Ja. Och en bulle.

Gamla Christianstad har en årsbok som regelbundet ges ut, och förutom denna har de en livlig programverksamhet som rymmer såväl föredrag, som olika besök. Senare i oktober väntar till exempel ett studiebesök ut till förvandlingens stadsdel, Hammar. Varför heter dom Gamla Christianstad om dom besöker Nya Kristianstad? Jag frågar.

– Det är ju fortfarande Kristianstad. Eller? svarar Mellander, och fortsätter.

– Det är viktigt att en stad lever och utvecklas, det tjänar hela staden på. Vi som förening får inte bli en motkraft till detta, utan behöver istället bidra med kunskap och kreativa idéer. Vi är ju till exempel remissinstans till kommunen i olika planeringsfrågor.

Vad skulle du säga är Gamla Christianstads kärnverksamhet?

Annons

– Jag tycker vi till stor del står på två ben. Det ena är att arbeta med att dokumentera Kristianstads historia och lyfta fram den för att göra den mer känd. Och det handlar om både den stora och lilla berättelsen. Det andra benet är just det jag nämnde, att engagera oss i stadens utveckling och i de sammanhangen bidra med vårt historiska kunnande. För att på det viset påverka.

Du blev ordförande för ungefär ett år sedan, är det något särskilt område som du vill att föreningen arbetar med framöver?

– Ja, jag tycker det är dags att sätta tänderna i vår lite yngre historia. Alltså efterkrigstiden, och då menar jag från 1920-talet och framåt. Tidigare har vi mest fokuserat på 16-1800-talen, och det är viktigt och intressant, men när vi riktar in oss mer på vår egen historia är det många som kan relatera till detta, vilket i sin tur kan ge ett större engagemang.

Är det kul att vara ordförande för Gamla Christianstad?

– Det finns ett härligt engagemang och en imponerande energi i styrelsen, så svaret på den frågan blir utan tvekan ja. Det är jätteroligt!

Nyrenoverade Kungsbryggan invigdes för något år sedan på Landön. I fokus stod Mats Pettersson, dåvarande ordförande i Föreningen Gamla Christianstad.
Nyrenoverade Kungsbryggan invigdes för något år sedan på Landön. I fokus stod Mats Pettersson, dåvarande ordförande i Föreningen Gamla Christianstad.Foto: Tommy Svensson
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons