Annons

Moskva nästa stopp för Maglehem

Satsningen på Maglehem som konstnärernas by lever vidare. Efter Åhus för två och ett halvt år sedan väntar i augusti nästa mål: Moskva.
Kultur • Publicerad 2 maj 2011
Foto: 
Foto: 
1. Från vernissagen på Aoseum av ”Maglehem – en plats på jorden”. 2. Fotograf Maria Ionova-Gribina framför några av sina fotografier av konstnärerna. 3. Malin Schönbeck. 4. Christer Wedman i det bildspel som gjordes. Foto: Thorsten Persson
1. Från vernissagen på Aoseum av ”Maglehem – en plats på jorden”. 2. Fotograf Maria Ionova-Gribina framför några av sina fotografier av konstnärerna. 3. Malin Schönbeck. 4. Christer Wedman i det bildspel som gjordes. Foto: Thorsten PerssonFoto: Thorsten Persson
Foto: 

Redan från början var tanken att satsningen på att presentera de maglehemska konstnärerna och det omgivande landskapet skulle gå vidare till Moskva.

Initiativtagare Lars Cederholm har jobbat flera år i Moskva, har kvar sina kontakter och hans fru – konstnären Anna Rochegova-Cederholm – är från Ryssland och pratar språket.

Annons

Men saker kan ändras.

– Vi fick tidigt ett halvt löfte från Moderna museet i Moskva, säger Lars Cederholm, men de ville först se vår utställning på Aoseum, som vi hade i december 2008. De kände ju inte till våra konstnärer. Väl där såg de vår ambition och vilken hög kvalitet konstnärerna höll och trots att det tagit tid har vi nu ett underskrivet avtal. Nu blir det Moskva i augusti.

”Maglehem – En plats på jorden” är titeln på det som fick sin premiär på Aoseum i Åhus för tre år sedan. Utställningen visade fotografier av konstnärerna, bildspel med de medverkande, bok och film.

Under tiden som projektet växte fram blev det tydligt att det inte går att tala om någon Maglehemism, utan var och en är sin egen skapandes värld. Det gemensamma är kärleken till landskapet.

De 14 konstnärer som ingick från början är fortfarande med, plus ytterligare en; Irene Trotzig.

– Det blir en större och annorlunda utställning i Moskva. Där blir det inget bildspel, istället ges varje konstnär möjlighet att visa sin konst på tre kvadratmeter var. De stora porträttfotografierna kommer också att visas, samt filmen, säger Lars Cederholm, som är glad över att allt är i hamn. Det har varit – och är – massor av jobb. Han är dock inte förvånad över alla turer innan kontraktet var påskrivet.

– Det finns ett ryskt ordspråk som är passande. Man gör inte korstecknet förrän man hör åskknallen, säger han och fortsätter.

– Det kommer att kännas speciellt på vernissagen, när vi står mitt i centrala Moskva och ser en tre gånger sex meter stor vepa på väggen till Moderna museet med texten ”Maglehem – a place on earth” på ryska.

Utställningen har vernissage måndag den 8 augusti och visas i en månads tid. Förhoppningen hos Cederholm & co är att den därefter kan visas någonstans på hemmaplan.

Kontakter har tagits, bland annat med konsthallarna i Kristianstad och Tomelilla.

– Läser man om Maglehems senaste historia är det en historia av kräftgång, med nedläggningar och indragna bussar. Vi behöver ersätta detta med något positivt, något som blickar framåt, en framgångshistoria. Vår satsning tror jag kan bidra till att lyfta trakten, och ge många båtar i hamnen.

Mikael Hallqvist
Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons