Annons

Kultur: Murakami nobbar alternativt Nobelpris

Haruki Murakami vill, likt Ulf Lundell, inte ha något alternativt Nobelpris i litteratur. Den japanske författaren avböjer nomineringen i ett mejl till organisatörerna av Den Nya Akademien.
Litteratur • Publicerad 16 september 2018
Haruki Murakami.
Haruki Murakami.Foto: Bernat Armangue

Haruki Murakami förkommer varje år i spekulationerna kring vem som ska tilldelas världens finaste litterära pris: Nobelpriset i litteratur. När nu årets pris skjutits på framtiden i och med krisen i Svenska Akademien blev han i stället nominerad till ett alternativt pris. Men det nobbar han nu, vänligt men bestämt.

"Murakami uttrycker sin tacksamhet över att ha blivit nominerad och skriver att det är en stor ära för honom. Men han vill koncentrera sig på sitt skrivande utanför medias strålkastarljus", skriver Den Nya Akademien på sin officiella Facebooksida.

Annons

Den Nya Akademien är en ideell förening som bildades när det stormade som värst kring Svenska Akademien i våras. Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou tog initiativet till den alternativa akademin när det stod klart att årets Nobelpris i litteratur skjuts upp. 47 författare nominerades och fyra finalister utsågs. När nu Murakami hoppat av kvarstår Maryse Condé (Frankrike) Neil Gaiman (Storbritannien) och Kim Thúy (Kanada) som enligt Nya Akademien "alla har uttryckt stor entusiasm" inför sina nomineringar.

Vem som tilldelas priset tillkännages den 12 oktober, och priset delas ut i december. Därefter är det tänkt att organisationen ska upplösas.

Den tills nyligen Svenska Akademie-ledamoten Sara Stridsberg, som under lördagen gästade Wanås litteraturdag, var också nominerad till det Alternativa nobelpriset, men vare sig hon eller Ulf Lundell blev en av de fyra ”finalisterna” till skillnad mot Murakami. Stridsberg har uttryckt att hon inte tänker besvara några frågor alls som rör Svenska Akademien.

Sara Haldert/TT/Kb

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons