Mycket läsvärd (Malmö)historia

Kultur Artikeln publicerades

Det är inte gåtan som är det mest spännande i Set Mattssons nya kriminalroman, ”Svekets offer”, det är staden Malmö anno 1947. Journalist Åsa Carlsson färdas gärna med författaren längs stadens gator och händelser.

En ihjälskjuten otrogen kvinna, ett dränkt spädbarn och en knivmördad fackpamp är händelserna som Set Mattson bygger sin andra kriminalroman kring. I seriens mitt står kriminalöverkonstapel Douglas Palm, men huvudperson är egentligen varken offer eller polis.

Nej, det är Malmö anno 1947 som är Mattssons leading lady. En stolt sådan, trots oräkneliga ölcaféer med tvivelaktiga besökare, trångboddhet, sjukdomar, danskar som säljer sin själ för att få tillgång till det svenskarna har.

Beskrivningen av Malmöär detaljrik, gatunamnen tronar som vore de viktiga vittnen och tidsandan väl beskriven. Det är inget nostalgiskt skimmer dock, utan han använder ett rakt och osentimentalt språk.

Vi, läsarna, vet hela tiden vem den eller de skyldiga är, så jakten är i sig inte spännande. Men romanen, den historiska berättelsen, gör deckaren till en kriminalroman, till en historisk inlaga.

Set Mattsson skriverom verkliga händelser, om de politiska striderna mellan sossar och kommunister på Kockums, om de italienska gästarbetarna, om polisens arbete utan webb, dna-labb och kvinnliga poliser.

Någon gång är vandringarna runt Malmös gatunät så detaljrika att de bromsar berättelsen, men Douglas Palms vänliga framtoning, spelet runt omkring honom, takten i samhället som plötsligt börjar leva efter ett världskrig gör ”Svekets offer” till en mycket läsvärd historia.