När dribblaren Roger mötte Åtvid

Kultur Artikeln publicerades

Roger Magnusson v ar en fotbollsspelare av högsta klass, med en storartad proffskarriär. Men det var i Åtvidabergs FF allt tog fart. Om Magnusson, men främst Åtvidabergs fotboll och ledande industri handlar Tom Alandhs nya film "När Facit fanns". Per Erik Tell minns.

När jag för tiotalet år sedan i Paris träffade Monsieur Claude, alias Mr X, mannen som hade förmågan och hobbyn att komma med på bild på kungabröllop och presidentvisiter, och han hörde att jag var svensk sken han upp.

– Magnusson, oh la la, sade han.

Då visste varken han eller jag att jag nu på Näsby praktiskt taget skulle bo granne med denne legendariske Magnusson, med förnamnet Roger.

En gudabenådad fotbollsspelare och enligt en färsk omröstning Sveriges bäste dribbler genom tiderna efter Nacka Skoglund.Jag är inte den som planerar mitt tv-tittande men på söndag kväll bänkar jag mig för att se Tom Alandhs film om Åtvidabergs FF och Facit. Se hur Facitchefen Gunnar Ericsson drev ÅFF mot Allsvenskan och företaget mot sin undergång med samma frenesi.

ÅFF:s storhet spirade i april 1961 när Bertil Ljungquist reste till Blomstermåla och förhandlade med pappa Magnusson, gav småbröderna Benno och Pär gottepåsar och fick Roger att skriva på för klubben.

Roger minns själv hur det var när hans pappa påpekade för ÅFF-ledaren att en Stockholmsklubb faktiskt lovat bjuda på middag också. Då reste Ljungquist med hela familjen Magnusson till huvudstaden, bjöd på middag på Hasselbacken och dan avslutades på Gröna Lund där Benno fick en hel femma att slå runt för. Roger Magnusson kostade Åtvidabergs FF, eller snarare Facit, kring 10000 kronor.Pengarna tjänade klubben in och mer därtill när den unge fotbollsspelaren sedan blev proffs i Juventus i Italien. Historien om Facit och Åtvidaberg är som hämtad ur en tv-såpa. I boken "Med Facit i hand" som gavs ut av Corren i Linköping 1982 (red. Bertil Torekull) berättas hela historien om hur ett framgångsrikt svenskt familjeföretag fullkomligt kan gå överstyr när framtiden bultar på dörren och ingen vågar öppna.

Men för ÅFF gick det bra.

För Roger Magnusson gick det också bra. Han etablerade sig i Olympique Marseille, ledde laget till cup- och ligasegrar och blev en firad hjälte, som fortfarande är mer känd i södra Frankrike än på Näsby.

Roger avslutade karriären i Vilans BoIF.Det enda negativa som kan sägas om Åtvidabergs FF är att de sparkade Helsingborgs IF ur Allsvenskan med en 6-1 seger på Kopparvallen i sista omgången hösten 1968. Ett resultat som betydde att HIF trampade vatten i seriesystemet tills rastaflätade Henrik Larsson och Mats Magnusson åstadkom förändring mer än 20 år senare.

ÅFF:aren Rogers dribblingar försökte förgäves hjälpa HIF tillbaka i högsta serien i mitten av 70-talet.

Njut av exklusiva filmbilder av en av Sveriges största fotbollsspelare, kristianstadsbon Roger Magnusson i söndagens "När Facit fanns".

Per Erik Tell