Nordenhake storsatsar i Berlin

Kultur Artikeln publicerades

När han öppnade sitt konstgalleri i Berlin för sju år sedan fanns bara ett galleri i närheten. Sedan dess har antalet mångdubblats i kvarteren runtomkring. Nu utvidgar Claes Norden-hake sin verksamhet ytterligare, en investering på 28 miljoner kronor.

Det är eftermiddag. Det myllrar av turister vid Checkpoint Charlie, den forna gränsövergången mellan öst och väst. Försommarvärmen slår emot, det är nästan olidligt hett. På en tvärgata, knappa hundra meter bort, huserar Galleri Nordenhake. Här är det svalt och stilla. Just nu pågår en utställning av slovenska Marjetica Potrc. Det är färgrikt och avskalat på samma gång.

Claes Nordenhake tar emot på sitt kontor. Han slår igen sin bärbara mac och lägger upp ett ben på bordet medan han talar.

Nordenhakes nyförvärv ligger på Lindenstrasse, bara halvtannat kvarter bort, granne med Judiska museet och den omtalade skyskrapan som tillhör tidningsförlaget Springer. Med bil genom turistmassorna är vi på plats på två minuter.

Här pågår renoveringen för fullt, en handfull byggarbetare är på plats. Nordenhake visar runt. Den öppna planlösningen är som gjord för ett galleri, det är högt i tak, runt fyra och en halv meter. Fönstren är stora, de släpper in rikligt med ljus.

Huset har tidigare inhyst dels ett varuhus, dels flygbolaget Lufthansas huvudkontor. De senaste åtta åren har byggnaden stått tom. I augusti är det tänkt att galleriet skall öppna.

Nordenhake planerar att ha sitt galleri på bottenplan. Högst upp på fjärde våningen ska han och hans familj bo. Resten av fastigheten tänker han hyra ut till andra gallerier, det finns plats för sju, åtta stycken.

– Det är riktigt långa väntelistor. Många är intresserade av att hyra in sig här.

Vi blir avbrutna titt som tätt, det ringer flitigt på Nordenhakes mobil. Han växlar mellan svenska, tyska och engelska. Själv trivs Nordenhake i den tyska metropolen, staden där det senaste århundradets historia ständigt finns närvarande. Även på husfasaden till denna byggnad syns kulhål från andra världskriget. Själv kallar han Berlin för världens absoluta centrum för samtidskonst. Staden är mer inne än någonsin.

Nordenhake ställer ut konst av konstnärer från all världens hörn. En favorit är svensk-iraniern Sirous Namazi som bott i Lund i femton år. Han gick på konstskola i Kristianstad innan han började på Konsthögskolan i Malmö. I dag bor han i Stockholm.

– Namazi respresenterar Sverige på Biennalen i Venedig i år. Det är en oerhörd ära.

De köpstarka kunderna kommer oftast inte från Berlin. Många av dem har rest långt enbart för att besöka galleriet.

– Alla kommer hit. Konstköparna kommer till Berlin för att handla. Konstnärerna och gallerierna flyttar hit för konstscenens skull, säger Nordenhake och fortsätter:

– Fördelen med Berlin är att allt är så billigt. Det finns hur många tomma lokaler som helst. Berlin har dessutom ett intressant geografiskt läge i Europa, det är här väst möter öst. För att hålla sig ajour med det senaste inom branschen reser han mycket, det brukar bli runt 150 resdagar om året. Han åker iväg för att titta på utställningar, upptäcka nya konstnärer, träffa gallerister, knyta kontakter.

I dagarna flyger Nordenhake till New York för att gå på vernissage i Massachusetts, därefter väntar ett besök på Biennalen i Venedig, strax därpå är det konstmässa i Basel.

Men den mesta tiden tillbringar han i Berlin, då och då reser han till galleriet i Stockholm. Även där är det förändringar på gång, Galleri Nordenhake flyttar i slutet av augusti till ett nytt konstcentrum på Vanadisplan.

Bettina Bettenhausen