Öppna Kristusarmar som har haft skiftande betydelse

Kultur Artikeln publicerades

Nästan var du än går någonstans i Rio ser han dig. Han står högt upp på ett berg med utsträckta armar. Vill du gömma dig för hans blickar får du ställa dig bakom ett höghus. Slappnar du av på stranden har han fri sikt. Han ser varje rörelse du tar. Jag pratar förstås inte om stadens borgmästare som beordrat övervakningskameror längs strandpromenaden i Copacabana. Jag skriver om Kristusstatyn på toppen av Corcovadoberget.

När statyn invigdes för åttio år sedan stänkte den dåvarande ärkebiskopen vatten på det stabila fundamentet som byggts av kalkrik cement från Limhamn. Han välsignade den 38 meter höga skapelsen med orden ”Kristus styr och leder. Han kommer att frigöra Brasilien från alla sina synder”. Så blev det inte riktigt. Kristusstatyn i Rio har sett mer än de flesta statyer i världen. Under det nyss avslutade kokainkriget, som skördade fler dödsoffer än krigen i Jugoslavien och Irak, blev statyn en symbol för våldet. Det stående skämtet på Rios gator var: ”Varför står Kristusstatyn med armarna utsträckta? Han är en flygvärdinna som pekar på stadens nödutgångar.”

Ett annat populärt skämt var: ”Varför står Kristusstatyn med armarna utsträckta? Han har precis blivit rånad.”

I dag, när det halvstatliga bolaget Petrobras hittat olja utanför kusten och den olympiska kommittén utsett Rio till värd för sommar-OS 2016, är det inte många som pratar illa om O Cristo Redentor, Kristus frälsaren, som är verkets offentliga titel. I dag ses statyn som en symbol för det nya, framgångsrika Rio.

”Denna staty förmedlar ett budskap som också är denna stadens själ. Vi tar emot alla med öppen famn”, sa borgmästaren när statyn firade åttio år i förra månaden.

För att förtydliga Kristusstatyns roll i skapandet av en framgångsrik stad tecknade borgmästaren ett dekret dagen före åttioårsdagen som fråntog den franske art décoskulptören Paul Landowskis rättigheterna till verket. I stället utsågs en brasiliansk byggnadsingenjör som far till skapelsen. Den italienske ingenjören Heitor Levy, som konverterade från judendom till katolicism för att han blev så tagen under arbetet med statyn, är också borta ur leken. Även den världsberömde franske ingenjören Albert Caquot, som stod för hållbarhetsberäkningarna, är bortkopplad. Inte ens kalkbrottet i Limhamn, där cementen hämtades till det tio meter höga fundamenten som Kristusstatyn står på, nämns i den nya skapelseberättelsen. Kristusstatyn är numera enbart en brasiliansk berättelse.

”Tiden har kommit för att återupprätta vår historiska skuld”, sa borgmästaren Eduardo Paes när han avtäckte en bronsstaty av den brasilianske byggnadsingenjören.

Den står vid Kristus fötter numera.

Det enda som återstår att rensa bort är de illegala guider som erbjuder skjuts uppför Corcovadoberget när rälsbussens biljetter till statyn är slutsålda. Guiderna säljer en plats i en folkabuss för 250 kronor per passagerare. Flera gånger har myndigheterna sagt att de ska rensa bort transportmaffian som styr Rios största turistfälla. Men än så länge har varken ärkebiskopen, guvernören eller borgmästaren lyckats.

Fredag 11/11:

Elna Svenle från New York.