På resa mot ett vuxenliv

Sommarpratarna Artikeln publicerades
Tove Lo strövar fritt mot ett vuxenland.
Foto:pressbild
Tove Lo strövar fritt mot ett vuxenland.

Kära dagbok… Så hade artisten och låtskrivaren Tove Los Sommarprogram kunnat börja. Det är en dagboksresa från en sökande flicka i karriären som grubblar över vuxenliv och vuxenkrav.

I oktober fyller Tove Nilsson trettio år. Men tycks ha upplevelser från ett dubbelt så långt liv. Av fester, droger, kraschade förhållanden, besvikelser men också av stark lycka.

P1: Sommar blir alltmer ett bekännelseprogram. Timmen för ”det här har jag aldrig berättat förut.” För Tove Lo handlar det om anorexi och bulimi, om kräkningar i det fördolda. Om föräldrakrav trots familjekärlek och om ett sökande efter – mening kanske.

Det är som hon själv säger - en rak, precis och öppenhjärtig berättelse om den unga Tove som får flytta från Lund till Djursholm och hatar sin pappas tidskrävande jobb så mycket att hon gräver ned hans bilnycklar. Men också berättelsen om drömmar som med hårt arbete förvandlas till en lysande karriär.

Tove Lo är en intensiv berättare - ibland så intensiv att de genomlevda tankarna försvinner i ordsvallet.

Men hon vill tala om mycket. Om att inte vilja välja föräldrarnas karriär, om att söka sig fram utan stöd, om att sitta och pula med låtar och om att komma in i ett sammanhang och möta andra brinnande ungdomar med samma heta vilja till musiken.

Hon är feminist för att hon inte begriper varför hon ska behandlas annorlunda än sin älskade bror, eller sina manliga vänner.

Tonen mörknar mot slutet när hon gått igenom den biografiska verkligheten. Med resor, konserter, album, Årets nykomling 2014 och Årets artist 2015. Och om fjolårets Billboardgala.

Då låter hon oss möta tvivlet på att hon någonsin kommer att våga satsa på en tvåsamhet med barn. Ett sådant liv ställer krav på livslångt engagemang. Kanske mäktar hon inte leva det livet. Inte ens om hon slipper ge upp sin karriär.

Fakta

Tove Lo

Ålder: 30 år i oktober

Bor: Stockholm

Familj: Mamma, pappa, storebror, husdjur, pojkvän

Yrke: Sångare och låtskrivare

Första meningen: Varför kommer kapitlet för sex före kapitlet för love på ditt album?

Visa mer...