Paktivitet vid vetbarhetens gränser

Kultur Artikeln publicerades
Jonna Bornemark granskar vardagliga begrepp som ligger så nära att vi inte ser dem.
Foto:Mattias Ahlm
Jonna Bornemark granskar vardagliga begrepp som ligger så nära att vi inte ser dem.

Vad är kunskap? Jonna Bornemark är filosof och granskar vardagsbegrepp - inte minst hur mätbarheten styr oss.

"Som att gå in i ett litet främmande hus i skogen". Så beskriver Jonna Bornemark sitt första möte med filosofin. Själva intresset för kunskapens gränser väcktes när hennes pappa i ett samtal erkände "Det har jag ingen aning om!"

Hon slår fast att filosofins uppgift är att göra det osynliga synligt. Så hur påverkar vårt krav på att allt ska gå att mäta? I det dagliga arbetet med människor? I kärlek? Eller i samspelet med hundar: ska tävlingsresultaten ta över upplevelsen av att samspela med en annan art?

Nya sidor av verkligheten kräver nya ord. Jonna Bornemark talar om "paktivitet", den pakt man ingår under samspelet med någon annan. När det gäller graviditet däremot saknas det fortfarande ord i filosofin för en upplevelse som vänder ut och in på vardagsbegrepp.

Hon fastnar varken i religion eller filosofins historia men presenterar som hastigt en av sitt livs stora kärlekar hon skrivit en bok om: Mechthild von Magdeburg, en mystiker på 1200-talet.

Jonna Bornemark håller sig begriplig och rolig.

Och risken med "mätbarhet" kommer tillbaka när Jonna Bornemark berättar om sin son som är på väg att få en diagnos som autist. En risk för att bli jämförd och mobbad, visst - men hon ser fram mot att lära sig mer om detta annorlunda sätt att kommunicera. En underbar vardagsfilosofi.

Fakta

Jonna Bornemark

Ålder: 44 år

Gör: Docent och lektor i filosofi vid Södertörns högskola. Författare.

Första mening: " En av de vanligaste kommentarer jag får när jag presenterar mig som filosof är " Filosof, är det ett jobb?"

Visa mer...