Annons

Protest mot Handke vid svenska ambassaden

Föreningen för folkmordets offer och vittnen uppmanar Svenska Akademien att dra tillbaka Peter Handkes Nobelpris. Kravet ställs i ett öppet brev som överlämnades till Sveriges ambassad i Sarajevo i samband med en manifestation.
Nobelpriset • Publicerad 5 november 2019
En manifestation mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke hålls utanför Sveriges ambassad i Sarajevo.
En manifestation mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke hålls utanför Sveriges ambassad i Sarajevo.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Klockan 10.12 på tisdagen inleddes en fredlig demonstration utanför den svenska ambassaden i Sarajevo mot Svenska Akademiens beslut att tilldela 2019 års Nobelpris till Peter Handke.

Ett 20-tal personer deltog i de 20 minuter långa protesterna, som bevakades av många bosniska journalister. Att demonstrationen inleddes klockan 10.12 beror på att Nobelpriset delas ut den 10 december.

Brev lämnades över

Annons

Manifestationen hölls för att Handke "öppet rättfärdigat och stöttat krigsförbrytare och krigsbrott begångna i Bosnien och Hercegovina", enligt föreningens talesperson Munira Subasic.

Demonstrationen sker samma dag som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och vice statsminister Isabella Lövin (MP) inleder ett besök i Bosnien och Hercegovina.

Subasic överlämnade ett öppet brev till den svenska ambassaden, adresserat till kungaparet, där föreningen uppmanar Svenska Akademien att dra tillbaka priset. Föreningen anser att Akademien genom att tilldela Handke priset "stöder förnedringen och förnekelsen" av folkmordets offer och vittnen, och därmed också stöder "dåtida, nutida och kommande kriminella och terrorister".

Fick mycket kritik

I brevet bjuder föreningen in det svenska kungaparet att medverka under 25-årsdagen för folkmordet i Srebrenica år 2020.

Peter Handke har mött stark kritik sedan Svenska Akademien offentliggjorde honom som Nobelpristagare. Han har däremot själv dementerat att han ska ha relativiserat eller förnekat massakern i Srebrenica 1995, där 8000 muslimska män och pojkar dödades.

Ett 20-tal personer protesterar utanför Sveriges ambassad i Sarajevo mot att Peter Handke tilldelas 2019 års nobelpris i litteratur.
Ett 20-tal personer protesterar utanför Sveriges ambassad i Sarajevo mot att Peter Handke tilldelas 2019 års nobelpris i litteratur.Foto: Jonas Ekströmer/TT
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons