Annons

Säker stil när Lina Hagelbäck diktar om destruktiv kärlek

Poeten Lina Hagelbäck kopplas ofta samman med dramatiska och passionerade bilder. Recensenten Maria Ehrenberg imponeras av hennes dikter om kärlek och hat i nya boken ”Akut viol”.
bokrecension • Publicerad 16 december 2019
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lina Hagelbäck nominerades till Borås Tidnings Debutantpris för sin första bok ”Violencia”.
Lina Hagelbäck nominerades till Borås Tidnings Debutantpris för sin första bok ”Violencia”.Foto: Eva Bergström

Akut viol

Dikter

Författare: Lina Hagelbäck

Förlag: Lejd

Med diktsamlingarna ”Violencia” (2013), ”Violencia och hennes far” (2015) och ”Ambivalencia” (2018) har Lina Hagelbäck skapat sig en egen plats på den svenska lyrikscenen med sina starka bilder och passionerade känslor som till synes flödar i ett otämjt myller. Skenet bedrar, här finns också en stilistisk säkerhet och medveten kompositorisk uppbyggnad.

”Akut viol” dissekerar en kärlek som nog måste kallas destruktiv. Ett du som är fysiskt våldsamt och ett jag som ger igen verbalt. En sjukdom som för du-et mellan sjukhus och hemmet förbättrar inte situationen.

Annons

Jag upplever jaget som det intressanta, du-ets röst får vi bara höra via jaget. Men jagets kast mellan längtan och avståndstagande är insiktsfullt och nära gestaltat. Från ”Du är inlagd igen./Som jag saknar dig” till ”Den molande lättnaden när du lämnar mig” – och tillbaka igen.

Jaget har också insikt i att hen själv blir skadad, inte enbart fysiskt, utan att förhållandet ger jaget inblick i sidor av sig själv hen inte vill veta av, eller kanske inte ens visste fanns. ”Du är fylld av gråt jag åsamkat dig. / När du slog mig nyss berättade jag om mina många lögner”. Och kring och i detta förhållande vimlar växter, djurliv, färger, tillstånd som fördjupar, bekräftar och tar avstånd från den kärna som utgår du-ets och jagets kärlek och hat till varandra.

Det är skickligt gjort.

Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons