Annons

Samlargrafik: Ulli Fagerqvist

Kultur • Publicerad 3 november 2005
En sista chans att se Ulli Fagerqvist på Samlargrafik är i morgon.
En sista chans att se Ulli Fagerqvist på Samlargrafik är i morgon.Foto: 
Ulli Fagerqvist: "En dag för eftertanke".
Ulli Fagerqvist: "En dag för eftertanke".Foto: 

KONST. Ulli Fagerqvists sällsamma bildvärld visas genom etsningar, collografier, ristoner och torrnålar på Samlargrafik i Vanneberga. Med på utställningen finns också grafiska blad i blandteknik.

I verken kan vi mötas av både fantasivarelser och människor. Ofta är det några få gestalter i enkla kompositioner.

Annons

Fagerqvist arbetar ibland med en förlaga när hon till exempel låter samma gestalt återkomma i vissa av hennes bilder. Förlagan kan hämtas från tidigare tryck eller fotografi som förminskas eller görs luftig i sitt nya samanhang.

En gestalt som återkommer är en slags förenklad sjöhäst. Denna blir till en ledsagare inför Fagerqvists motivvärld, det sällsamma gränslandet mellan dröm och verklighet.

Att Fagerqvist är en säker tecknare syns tydligt i hennes människogestalter. Hon är lika driven som till exempel Petter Pettersson när det gäller förkortningar, tyngdpunkt och balans. Samtidigt ristar hon in fantasivarelserna känsligt och fritt i plåten. Hennes bilder känns fria i de opretentiösa fantasifulla uttrycken och har en tilltalande sprödhet.

Svärtan används på ett driftigt och säkert sätt. Hon kan låta den bli till tyngd och orubblighet som i Vindflöjel, men också använda svärtan för att med enkla medel uttrycka energi och rörelse.

I det grafiska bladet Utmaningen används motsatsparet aktivt/passivt på ett lika enkelt som slående sätt. I övre delen av bilden svävar en varelse omgiven av en tunn hinna som om den vore inne i en ballong. I undre delen slingrar sig en ormlik gestalt svart och smal. Den plöjer igenom en slags massa i färd med att vända om, neråt. Kanske för att hämta ännu mer kraft för att ta sig ut, kanske för att gräva sig längre ner.

Simon Berg

Konst

Ulli Fagerqvist: Samlargrafik, Vanneberga till 5/11

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons