Annons

Sara Danius sommarpratar om knytblusar

Sara Danius är en av årets sommarvärdar i P1. Den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien var ett av de första namnen som avslöjades på presskonferensen under onsdagen. Andra sommarvärdar är bland andra den skånska journalisten Kim Walls mamma, ryttaren Peder Fredricson och paret Mandelmann.
Publicerad 13 juni 2018
Sara Danius, före detta ständig sekreterare i Svenska Akademien
Sara Danius, före detta ständig sekreterare i Svenska AkademienFoto: Lars Pehrson/SvD/TT

Radio

Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1", säger att Danius program, som sänds i slutet av sommaren, ska handla om:

Annons

– Konsten att knyta en knytblus, Svenska Akademien och annat i den vägen.

I november vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien. Djupa sprickor skapades i akademien efter en omröstning om uteslutning av en ledamot och Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren, som röstade för uteslutning, valde att lämna sina stolar.

Den 12 april lämnade även Sara Danius både sin post som ständig sekreterare och sin stol i akademien. När hon meddelade sitt beslut bar hon en knytblus – något som resulterade i mängder av inlägg på sociala medier där människor poserade i knytblus till stöd för Danius.

Bland de sommarpratare som presenterades märktes också Claes Månsson, Bianca Ingrosso, Rennie Mirro och Kaj Linna, som blev oskyldigt dömd och satt i fängelse i 13 år innan han i fjol blev frikänd.

Marie och Gustav Mandelmann har synts i TV-progammet "Mandelmanns gård". Gården finns i Rörum, på Österlen.
Marie och Gustav Mandelmann har synts i TV-progammet "Mandelmanns gård". Gården finns i Rörum, på Österlen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Skåningar som presenterades blev: ryttaren Peder Fredricson (som bor på Österlen) och Eva Rydberg, skådespelare som syntes i senaste julkalendern i SVT, men oftast på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Paret Mandelmann som bor i Rörum på Österlen ska också sommarprata.

Peder Fredricson i mars, 2018.
Peder Fredricson i mars, 2018.Foto: Christophe Ena
Här är Ingrid och Joachim Wall på dagen då deras dotter journalisten Kim Wall skulle ha fyllt 31 år. Under denna dag delades ett stipendium ut med medel ur "Kim Wall Memorial Fund". Ingrid Wall är i sommar värd för ett av Sommar i P1:s "sommarprat”.
Här är Ingrid och Joachim Wall på dagen då deras dotter journalisten Kim Wall skulle ha fyllt 31 år. Under denna dag delades ett stipendium ut med medel ur "Kim Wall Memorial Fund". Ingrid Wall är i sommar värd för ett av Sommar i P1:s "sommarprat”.Foto: PONTUS HÖÖK / TT

Den skånska journalisten Kim Walls mamma, blir värd för ett sommarprogram. Peter Madsen fälldes i april för att ha mördat Kim Wall och dömdes till livstids fängelse.

Det blir dessutom ett gäng starka nöjesprofiler i årets "Sommar i P1". Fotomodellen och entreprenören Victoria Silvstedt ska sommarprata, liksom sociala medier-profilen Bianca Ingrosso, skådespelaren Claes Månsson och artister som Sabina Ddumba och Mendez.

Sommar i P1 har premiär under midsommardagen, lördag 23 juni kl. 13.00, och sänds dagligen hela sommaren till och med söndag 19 augusti. (TT/Kb)

STOCKHOLM 20180613
Årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar presenteras under en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm.
STOCKHOLM 20180613 Årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar presenteras under en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar presenteras under en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm.
Årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar presenteras under en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT
TT/KB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons