Sarah Sheppard: ”Jag blev besatt”

Kristianstad. Artikeln publicerades
Foto:Andreas Apell

Vem vill skriva för tråkiga vuxna? Inte faktanörden Sarah Sheppard i alla fall. Hon kommer till Kristianstads Bokfestival för att möta de riktiga bokslukarna.

Sarah Sheppard är illustratör, formgivare och författare, mest känd för sina dinosaurieböcker varav en nominerats till Augustpriset. Hon är också en punkt av barn- och ungas program på årets bokfestival i Kristianstad. Själv var hon som liten förtjust i Jan Lööfs myllrande bildvärldar. Myllret finns också i hennes verk. Men genren är fakta.

– Det började egentligen med att jag för snart tio år sedan gick en kurs om dinosaurier på universitetet. Det var otroligt roligt. Jag blev besatt. Jag tänkte att jag måste förmedla allt jag lärt mig på något sätt.

Faktanörden och formgivaren blev därmed också illustratör och författare, trots att hon aldrig tidigare haft någon riktigt uttalad dröm om att skriva böcker.

– Det visade sig passa mig väldigt bra för jag kan göra alla delar själv.

Sheppard började att läsa faktaböcker för barn och slogs av hur tråkiga de var i många fall.

– Jag tänkte nog att de skulle vara roliga, men de var opedagogiska och tråkiga, gjorda utan kärlek på något sätt– även om det förstås finns bra också. Jag försöker komma på ett så roligt sätt att berätta som möjligt, så att andra människor ska inse att det här är superspännande.

Spännande, till och med skrämmande avsnitt, går verkligen att hitta i Sheppards bokvärld. Vad sägs om färgglada, frusna lik till klättrare, de som fallit ner från Mount Everest och dött eller statistik över hur många som mister livet av hajbett.

Sheppard nämner en annan av sina favoriter från barndomen: Barbro Lindgrens ”Sparvel-böcker”.

– De är helt underbara, men skulle aldrig gå att ge ut i dag. Det är pedofiler och alkoholister och folk som precis släppts ut från dårhuset...

– Jag skriver också om läskigheter. Jag vill berätta om det kittlande och spännande. Men ingen av mina böcker har en speciell kronologi, de går att läsa hur som helst, man kan som förälder själv välja vad treåringen ska höra.

I en av böckerna – den om hajar – finns varningstejpremsor och man kan besluta om man vågar läsa vad som döljer sig under.

Arbetsprocessen skiftar. Bokstäver och bilder kommer om vartannat och kan också byta plats efterhand.

– Det är både bra och dåligt att jag gör allt själv. Ingen annan kan komma och styra upp något. Det börjar med en idé och sedan skriver jag och ritar helt blandat. Vissa saker skriver jag först, men inser sedan att det blir bättre om jag ritar. Jag kan lyfta ut text och göra en pratbubbla till exempel. Varje uppslag är som ett pussel där allt ska få plats. Det fortsätter nästan aldrig på nästa sida, utan varje uppslag har sitt tema.

Senaste boken ” ”Jorden runt: upptäckare och äventyrare” ska luftas på bokfestivalen.

– Det passar bra in i festivalens tema (”gränser”, reds. anmärkning), säger Sheppard och ser fram emot att möta den bästa publiken.

– Jag har ingen ambition att skriva för vuxna. Jag tycker jag skriver för de viktigaste och roligaste människorna som finns redan. Ska du besöka Bromölla, Sveriges dinosauriefyndtätaste kommun?

– Det måste jag genast kolla upp!

Sarah Sheppard kallar sig själv för faktanörd och menar sig ha de bästa läsarna som går att få.

Fakta

De ungas bokfestival

Vad: En del av Kristianstad Bokfestival som hålls på Kulturkvarteret med omnejd 7-9 september.

Medverkande författare: Flora Wiström, Mårten Melin och Sarah Sheppard.

Övrigt: I programmet ingår också invigning av maskeradhörnan i stadsbibliotekets sagorum, skrivarworkshop med chans att vinna ett bokpaket och ”sommarbokenkalas” för de som deltagit i projektet och gillar att prata och tipsa om böcker.

Visa mer...