Annons

Sentsov tvingas be Putin om nåd

Tidigare i veckan skrev vi om den hungerstrejkande filmregissören Oleg Sentsov, som sedan flera år sitter i ryskt fängelse. Nu meddelar myndigheterna att Sentsov måste be om nåd hos Putin.
Publicerad 16 augusti 2018
Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov har hungerstrejkat i över tre månader. Hans läge är kritiskt.
Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov har hungerstrejkat i över tre månader. Hans läge är kritiskt.Foto: TT

Ryssland

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, 42, har hungerstrejkat i ryskt fängelse under dryga tre månaders tid – och läget är enligt rapporterna kritiskt.

Annons

Enligt Sveriges Radio måste regissören själv begära en benådning av Rysslands president Vladimir Putin för att ärendet överhuvudtaget ska behandlas. Det fastställer den ryska presidentadministrationen.

Trots sitt kritiska tillstånd vägrar Oleg Sentsov att sluta hungerstrejken eller ansöka om att bli benådad av Vladimir Putin.

Sedan i maj har filmregissören tappat 30 kilo från sin ursprungsvikt på 100 kilo, och hjärtfrekvensen rapporteras ha gått ner.

Oleg Sentsov har suttit fängslad sedan 2014, då han greps på Krimhalvön och anklagades för att ha planerat ett terrordåd. Regissören dömdes till 20 års fängelse och avtjänar sitt straff i norra Ryssland.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons