Sista versen med Novell

Kultur Artikeln publicerades

Juholt, Idol och bröderna Herrey, det är något som läsarna av det allra sista numret av musiktidskriften Novell kommer att möta. Kulturredaktör Sune Johannesson är en av dem som kommer att sakna tidskiften.

Tidskrift
Novell. Nr 1-2/2013. Sista numret

Vem kommer att sakna Novell, denna reportagetidning om musik som under sitt femte år lägger ner? Tydligen inte tillräckligt många.

Det är överraskande, inte minst när den dagliga nöjesjournalistiken i vår tid i alltför hög grad fokuserar på namn, tävlingar och tv borde Novell, liksom fotbollens motsvarighet Offside, kunna vara en bärande och efterfrågad insats.

I finalnumrets ledare rabblas några av de reportage vi aldrig fick läsa, och helt klart, det är inte idébrist som gör att man bommar igen. Sålunda får vi inte läsa om Israels Wagnerförbud, om Rickfors bambupyjamasar, om Anders Borg och rejvkulturen, inte heller får vi ta del av ett fotoreportage om ”rika människors musiksmak”.

Nåja. Vi hanniallafall få läsa den närmast sagoaktiga historien om familjen Herreys resa i religiösa och schlageraktiga landskap, en fantastisk berättelse om ett familjeliv som känns präglat av det USA de hade starka kopplingar till.

Mer i detta sista nummer?Jo, om Idol-programmets svenska väg, reggaearrangör Yared Tekeste och ett möte med nätpiraten Peter Sunde Kolmisoppi.

Dessutom; ett lika underhållande som färgstarkt möte med Håkan Juholt som utifrån sju låtar pratar musik och politik. När det handlar om Monica Zetterlunds ”Var blev ni av ljuva drömmar?” får den förre partiledaren tårar i ögonen, Bruce Springsteens ”Back in your arms” anser han förmedlar ett ”starkare politiskt budskap än vad den svenska riksdagen lyckas med” och sången ”I dreamed a dream” ur musikalen ”Les Miserables” får honom att håna Reinfeldts sommarläsning (Läckberg) och beklaga sig över att politiker hellre går och ser Hamilton- och Beck-filmer än syns på vernissager eller diskuterar litteratur.

Håkan Juholt hade sannerligen sina goda sidor, det hade Novell också.