Sölvesborgs konsthall: Rolf Palvén

Kultur Artikeln publicerades

KONST. Rolf Palvéns konst kännetecknas av explosivitet och rörelse. Verken formligen sprudlar av energi. Ingenting står stilla. Linjer, fält och färg blir till rörelse i balans. I hans måleriteknik är tillblivelseprocessen synlig, vilket förmedlar en direkt och öppen känsla.

Hans temperament syns tydligt och skapar en närvaro. Trots att det ofta är nya kombinationer av färgklanger i målningarna, så är det en jämn och ganska samlad utställning.Rolf Palvén (f.1933) uttrycker liksom Ulf Trotzig (f.1925) spontanitet, energi och rörlighet i sina verk. De är båda inspirerade av naturen och formulerar lyriska upplevelser av denna.

Trotzig arbetar bland annat med att i sina förtätade verk förmedla intimitet och monumentalitet, personlighet och distans. I dessa teman skapas spänning. Det är denna slags djupa koncentration som emellanåt saknas hos Palvén. Ibland är det som om han gör det lätt för sig och nästan faller in i en slags vanemässighet. Sökandet bromsas upp och skärpan försvinner. Motkrafter saknas.

Det känns för det mesta otvunget och fritt, men när små detaljer skymtar förbi i bilderna blir det övertydligt och rörigt. Samtidigt kan han verkligen skapa balans och rytm med formelement och färger. Det som så lätt skulle kunna bli en snurrig kakofoni blir istället en klangfull symfoni.Övergripande så målar Palvén med en tilltalande stor känslighet och måleriet förmedlar i vissa fall en sårbarhet och en öppenhet. Det väcker nyfikenhet, vilket gör att mottagligheten inför hans bilder ökar.

Det blir bäst när han begränsar sig till några få kulörer som till exempel i målningen Mörka tecken. Där går han mot en förenkling och lyckas skapa en energi, vilken för tankarna till en slags urkraft som träffar mitt i solarplexus. Samtidigt som målningen är koncentrerad känns verket härligt befriande och gränslöst.

Simon Berg

Konst

Rolf Palvén: Sölvesborgs Konsthall till 4/12