Annons

Sommar i P1 Anna Serner: En kampsång för jämställdhet

Anna Serners sommarprat är ett brinnande jämställdhetstal. Genom hela det direktsända programmet gör hon alldeles fullständigt tydligt att kvalitet inte behöver vara lika med manligt.
Sommar i P1 • Publicerad 29 juni 2018
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anna Serner debuterar som sommarvärd i P1.
Anna Serner debuterar som sommarvärd i P1.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hon är en av de mäktigaste inom svensk film. Särskilt har hon utmärkt sig inom jämställdhetskampen, där hon har flera kontroversiella förslag bakom sig. Som kvotering till exempel, och att endast ge stöd till kvinnor i filmbranschen under ett år. Här förklarar hon varför. Hon berättar om den manliga kulturen som genomsyrar i stort sett allt, vare sig vi vill eller inte. Om den gamla vanliga ursäkten om att kvalitet är kvalitet, och att det bara råkar vara så att fler män än kvinnor gör riktigt bra grejer. Det har absolut inte med könet att göra.Känns det igen?

Anna Serner säger ifrån. Punkterar ursäkterna, trots att det gör ont när kritiken strömmar in. Eller när medierna skiter i den stora bilden för sin egen dramaturgis skull.

Annons

Dramaturgin i sommarpratet är skickligt uppbyggt (det märks att hon tänker i film) med minnesbilder från livet och uppväxten, både privat och personligt. Om sorg, kärlek, ångestkänslor och rädslor. Och så det obligatoriska som händer alla starka kvinnor - förminskande från manliga kollegor och att ständigt behöva kämpa för sitt eget värde.

Anna Serners sommarprat är avslutningsvis både uppfriskande, spännande och engagerande. Visst har vi hört det förr, men det skadar inte att höra det igen. Och igen.

Elin Thornberg
Annons
Annons
Annons
Annons