Annons

Sommar i P1 Kaj Linna: Bitterheten över de förlorade åren

Kaj Linna vill berätta så fördomsfritt som möjligt om åren då han satt oskyldigt inspärrad i fängelse, men ilskan finns hela tiden under ytan.
Sommar i P1 • Publicerad 25 juni 2018
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kaj Linna berättar om åren i fängelse och kampen för att bli fri.
Kaj Linna berättar om åren i fängelse och kampen för att bli fri.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I fjol friades Kaj Linna från det uppmärksammade Kalamarksmordet, efter att ha suttit nästan 13 år i fängelse. Han fick det hittills största skadeståndet i svensk rättshistoria på 18 miljoner kronor. Hans sommarprat börjar med de första ögonblicken i frihet och mötet med pressen där på andra sidan.

Han är saklig och lågmäld när han berättar om hur det är att sitta oskyldigt inlåst som livstidsfånge. Känslorna försöker han hålla han nära sig själv, men han är en god berättare utan att bli klichéartat dramatisk.

Annons

Det är uppenbart att han inte vill framstå som bitter, utan bara berätta om det som har hänt, men det blir också uppenbart för lyssnaren att en sådan erfarenhet sätter smärtsamma spår. Det blir extra tydligt när han talar om hur det är att känna sig dömd på förhand, om partiska och närgångna medier samt rättsväsendets alla tillkortakommanden,

Det mesta av det han berättar om sitt fall är känt sedan tidigare, och själv hade jag velat höra mer om hans nya liv i frihet på Kanarieöarna. Om hur hans tankar på livet och tillvaron numera går efter ett så långt avbrott bakom fängelsemurarna. Fisketurerna, löprundorna och drömmarna om att öppna ett pensionat hade kunnat vara en utmärkt fond för en sådan berättelse.

Niclas SennertegSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons