Annons

Stalfelt, Pernilla: "Kameleonten Kamilla"

Aktuell och bra bilder. Pernilla Stalfelts nya är uppskattad.
Kultur • Publicerad 29 september 2006
Kameleonten Kamilla.
Kameleonten Kamilla.Foto: 

Det är kul med bilderböcker, och de senaste åren har det kommit massor av bilderböcker av alla sorter! Den senaste av Pernilla Stalfelt heter "Kameleonten Kamilla" och här är det ett frosseri i färg och form när den stackars kameleonten tvingas att anpassa sig efter omgivningen. Bilderna kan man ha som utgångspunkt till diskussioner mellan barn och högläsare. En bra bok har nya saker att berätta för omläsaren och bilderböcker är inget undantag.

Allitterationerna är också kul, det är en viktig del av en människas språkutveckling att få leka med ord och Stalfelt har anpassat språket väl efter de yngsta bokläsarna, eller kanske snarare bok-titt-läsarna. Det finns också roande inslag när ljuden behöver illustreras. När kameleonten Kamilla tänker på något särskilt så finns det ingen anvisning alls i texten utan istället en tydlig tankebubbla att granska.

Annons

Den bilden jag valt, för att ge ett smakprov ur boken, ligger ganska nära den just nu TV-aktuella soffreklamen där damen har exakt samma mönster på sin klänning som soffan har. Kan det bli mer bildaktuellt just nu?

Pella Sahlin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons