Annons

Danius och Frostenson lämnar Akademien

Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare och Svenska Akademien med omedelbar verkan. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol.
Efter en krisvecka möttes akademien i flera timmar i Börshuset i Stockholm. Resultatet beskrivs som en kompromiss.
Kultur • Publicerad 12 april 2018
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar akademien, uppger hon själv för journalisterna utanför Börshuset i Gamla stan efter akademiens sammanträde på torsdagen.
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar akademien, uppger hon själv för journalisterna utanför Börshuset i Gamla stan efter akademiens sammanträde på torsdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Mötet har just avslutats. Jag lämnar akademien som ständig sekreterare. Det var akademiens vilja att jag skulle lämna och därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol nummer sju. Det beslutet har jag fattat med omedelbar verkan, säger Sara Danius inför pressuppbådet som samlats utanför Börshuset.

Om det hade varit upp till henne hade hon gärna fortsatt, säger Danius, som valdes in i Svenska Akademien 2013 och tillträdde som ständig sekreterare två år senare. Men hon vill inte berätta om akademien har röstat i frågan, utan hänvisar till sekretessen.

Annons

– Det är akademiens vilja och jag rättar mig efter den viljan, säger hon.

Även ledamoten Katarina Frostenson, som valdes in på stol nummer 18 år 1992, väljer att lämna Svenska Akademien.

– Med förhoppningen att den ska kunna överleva som institution, säger akademiens direktör Anders Olsson inför pressuppbådet efter att ledamöterna lämnat Börshuset.

Det finns i nuläget ingen tilltänkt ersättare till Sara Danius på posten som ständig sekreterare, säger Olsson som tillfälligt tar över hennes uppgifter.

– Jag tror att vi alla förstod allvaret i situationen som vi befinner oss i. Vi blev tvungna att ta en kompromiss, ta ett steg tillbaka. De som tidigare försvarat Katarina Frostenson tog ett steg tillbaka och Katarina gick med på att avstå sina uppdrag inom Akademien. Sedan fanns det en förtroendekris som vi också försökte lösa genom att Sara Danius nu avgår.

Akademiens möte drog ut långt över den planerade tiden.

Göran Malmqvist lämnade byggnaden strax efter Sara Danius. Han tolkade det då inte som att hon valt att lämna Svenska Akademien helt och hållet:

– Det ska vi bli två om. Vi får försöka övertala henne.

Malmqvist beskriver mötet som jobbigt, men Danius beslut att sluta som ständig sekreterare som "klokt".

– Hon har inte förlorat akademiens respekt, säger han.

Annons

När Svenska Akademiens ledamöter anlände på torsdagseftermiddagen ville ingen berätta exakt vad som stod på dagens agenda. Förutom ledamöterna anlände även ett blombud till Sara Danius.

Inför sammanträdet uttalade sig statsminister Stefan Löfven (S) för första gången om krisen.

– Nu är det upp till Akademien själv att se till att återupprätta förtroendet och respekten för institutionen, säger han.

Stefan Löfven nämner framför allt Nobelpriset som en mycket viktig sak för Sverige.

– Om det inte finns en grundläggande respekt och förtroende för den här institutionen så riskerar naturligtvis också Nobelpriset på sikt att undermineras så att det inte har samma status.

Löfven är överraskad över "tonen och oförsonligheten" i diskussionerna.

– Det inger inget större förtroende, säger han.

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens höge beskyddare. I ett uttalande på hovets hemsida på onsdagen sade han sig vara beredd att ändra på Akademiens stadgar. Det är oklart när eventuella stadgeändringar kan genomföras, och enligt hovet planerar kungen inte att vara med på kvällens möte.

Planerar kungen att träffa några andra ledamöter?

– Nej, jag har ingen information om några sådana möten, säger Irene Beertema Strömmer, informationssekreterare på hovet.

Annons

Krisen inom Svenska Akademien tog en ny vändning i början av veckan, då ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl riktade hård kritik mot Danius och de tre ledamöterna Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark, som lämnade sina stolar i förra veckan.

I ett debattinlägg i Expressen skrev han bland annat att ledamöterna, som röstade för en uteslutning av ledamoten med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, var "en klick dåliga förlorare". I samma text skrev han att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

När TT frågade statsminister Stefan Löfven om han är team Horace Engdahl eller team Sara Danius ville han dock inte välja sida. (TT)

Magnus GrunnonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons