Stark författarvår i Malmö

Malmö Artikeln publicerades
Anne Swärd möter Sigrid Combüchen och Gabriella Håkansson på scen i Malmö.
Foto: Mark Hanlon
Anne Swärd möter Sigrid Combüchen och Gabriella Håkansson på scen i Malmö.

Satsningen med författarbesök på Malmö stadsbibliotek håller en hög nivå. Våren är inget undantag, från Asli Erdogan till Ko Un, från Anne Swärd till Sigrid Combüchen.

Utbudet på Författarscenen i Malmö brukar innehålla flera etablerade och välkända namn, både vad gäller nationella och internationella författare. Vårens program har sex kvällar bokade, med start den 30 januari med den turkiska författaren och skribenten Asli Erdogan som gäst.

Under hösten kom det på svenska en textsamling av henne, men främst har nyheterna om henne handlat om att hon efter den misslyckade statskuppen sommaren 2016 satt fängslad under flera månader. Fortfarande hänger det ett fängelsestraff över henne. På scen i Malmö samtalar hon med den danske författaren Carsten Jensen.

– Det är fantastiskt att hon kommer. 2016 vigde vi Fängslade författares dag åt Erdoğan genom att läsa hennes texter och skriva vykortshälsningar till henne i fängelset. Nu kommer hon faktiskt hit och kan själv medverka på scen, berättar Per Bergström, producent för Författarscenen, i ett pressmeddelande.

En annan välkänd internationell gäst är den koreanske poeten Ko Un. Flera av hans verk finns utgivna på svenska, och åtminstone en gång om året dyker hans namn upp i medierna, nämligen i samband med Nobelprisspekulationerna. Den 19 mars möter han författaren Eva Ström, Kristianstad, på scen.

Bland övriga författare märks Anne Swärd, som i höstas mottog YA:s kulturpris, och fransk-marockanska Leïla Slimani, som senare i vår är bokaktuell på svenska med den omstridd titeln ”Vaggvisor”.

Fakta

Malmö författarscen

Tisdag 30 januari: Aslı Erdoğan i samtal med Carsten Jensen

Tisdag 20 februari: Sigrid Combüchen och Anne Swärd i samtal med Gabriella Håkansson

Måndag 19 mars: Ko Un i samtal med Eva Ström

Torsdag 12 april: Författarscen om James Joyce med Ola Larsmo, Jenny Tunedal och Erik Andersson

Fredag 4 maj: Kamel Daoud i samtal med Rakel Chukri

Tisdag 22 maj: Leïla Slimani i samtal med Astrid Trotzig

Samtliga program hålls på Malmö stadsbibliotek.

Visa mer...