Starka uttryck i rolig bilderbok om vuxenliv

bokrecension Artikeln publicerades

Bilderboken ”Dom som kallas vuxna” är en uppsluppen handbok för barn och vuxna – och hur man ska förstå de vuxna lite bättre. Recensenten Eva Wahlström får nya insikter.

Dom som kallas vuxna

Bilderbok

Text: Annica Hedin

Bild: Hanna Klinthage

Förlag: Rabén & Sjögren

Vilken bra idé som ligger bakom denna bilderbok. Det finns tusentals böcker om barn, så att vuxna ska förstå dem lite bättre. Vad som har saknats är så klart en bok om vuxna så att barn ska förstå dem lite bättre.

Boken inleds snusförnuftigt med att vuxna kan nästan allting och är bra på en massa sätt, steka pannkakor och trösta när man är ledsen.

En annan smygpruttar och hoppas att ingen märker något.

”På tusen sätt är vuxna underbara. Men ibland kan dom vara svåra att förstå sig på.”

På ytan kan dom vuxna vara lugna och ordentliga, men på ett vanligt jobbmöte kan det susa omkring många busiga tankar även på en kritstrecksrandig farbror. Kanske hade han trivts bättre som en älg i skogen? En annan smygpruttar och hoppas att ingen märker något. Berättarrösten undrar varför gråter inte vuxna när dom slår sig?, en del har tränat bort det gråtiga och skulle kanske behöva öva sig på att gråta lite oftare.

Annica Hedin och Hanna Klinthage har gjort en bilderbok ihop.
Foto: Gustav Boman
Annica Hedin och Hanna Klinthage har gjort en bilderbok ihop.

Så berättar text och bild om högt och lågt, sorg och glädje. Och varför har vuxna nästan alltid bråttom, dom känner sig kanske duktiga då?

Bildberättandet är i olika sekvenser, flera på varje uppslag, där stressade vuxna yr omkring i all obegriplighet. Personerna är enkelt målade, med få linjer och ändå väldigt uttrycksfulla.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.