Svensk kläddesign på modet

Kultur Artikeln publicerades

Svenska klädskapare håller internationell klass, men har ändå svårt att nå ut. I maj öppnar ”På modet - ny svensk kläddesign” i Helsingborg. En utställning som samlar landets bästa och mest egensinniga kreatörer.

Trots att svenska modeskapare fått ett uppsving under de senaste åren hamnar modebranschen ofta i skymundan i Sverige. I internationella modestäder som Paris, London och New York är man medveten om det ekonomiska värdet i kläddesign, även när det sker i liten skala, men här betraktas klädformgivarna mer som konstnärer än företagare.

– Mode är inte riktigt rumsrent, om det ens betraktas som en industri i Sverige. Det vill vi ändra på och visa vilka fantastiska klädformgivare vi har, och att de är värda att tas på allvar, säger trendanalytikern Cay Bond. Hon är kvinnan bakom "På modet - ny svensk kläddesign" som öppnar den 28 maj på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. En rejäl satsning som presenterar ett sjuttiotal samtida svenska klädformgivare, kända som okända.

– Mig veterligen har det aldrig förekommit en utställning med så många svenska designers, och de blir bara fler och fler. Hur kommer det sig att så många vill bli modeskapare när vi inte har någon industri? Vi måste väcka debatt och se till att någon tar tag i det här, säger Cay Bond. Att utställningen är förlagd till Helsingborg istället för exempelvis Stockholm tycker Cay Bond är en självklarhet.

– Det här med att Stockholm skulle vara en centralpunkt på kartan tycker jag bara är löjligt. Helsingborg ligger så nära kontinenten, man kan praktiskt taget kasta över kläderna till andra sidan, och vår ambition är att utställningen ska gå vidare ut i världen.

En 288-sidig katalog har tryckts upp, både på svenska och engelska, och i maj ska förhandlingarna med utländska intressenter vara klar. "På modet" kan ses på Dunkers Kulturhus fram till den 30 november.

– På väg in i det internationella. Sverige har duktiga, ambitiösa och hårt arbetande klädformgivare som förtjänar betydligt större uppmärksamhet, säger Cay Bond. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

Fakta/Designers i "På modet"

Hjördis Agústdóttir och Sarah Isaksson (Vond), Pär Engsheden, Carin Rodebjer, Bea Szenfeld, Jenny Hellström, Martin Bergström, Per Holknekt och Karin Ghatan (Odd Molly), Linnéa Back, Linda Nurk (Lick my label), Armin Farmahini, Filippa Knutsson, Ida Sjöstedt, Lars Wallin, Senem Yazan, Maja Gunn, Johan Lindeberg, Sandra Backlund, Marcel Marongiu, Elin Nyström (Stylein), Lovisa Burfitt, Behnaz Aram, Carin Wester med flera.

Utställningen "På modet – ny svensk kläddesign" visas på Dunkers, Helsingborg, 28/5-30/11.

HELSINGBORG DESIGN