Tina Lundgren till Öskg: "Så här får det inte gå till!"

Debatt Artikeln publicerades
Tina Lundgren, fotograferad 2015 i ateljén bland några av sina konstverk.
Foto:Tommy Svensson
Tina Lundgren, fotograferad 2015 i ateljén bland några av sina konstverk.

I dag är det vernissage på Tjörnedala konsthall, där de sex nyinvalda medlemmarna i Öskg presenteras. Konstnären Tina Lundgren var en av dem som inte vann juryns röst. I ett öppet brev till Öskg:s styrelse kritiserar hon antagningsreglerna och den bristfälliga kommunikationen. Öskg:s ordförande Rachel Tess svarar i en artikel intill.

Det är under all kritik att ni inte meddelar oss som sökt till er för medlemskap om vi har kommit med eller inte! Idag (onsdagen den 8/11 - dagen då inlämnade alster till bedömning ska avhämtas om man inte kommit med, 10.00 – 14.00) väntade jag till kl 10.00 på besked. Då det inte kom något ringde jag till Tjörnedalagården. Jag fick beskedet: ”Om du inte har fått något mail så är du inte antagen.”

Och hur ska vi ansökande kunna räkna ut det?

Det hela handlar om kommunikation!!! Om ni hade sagt eller skrivit: ”Har ni inte hört ifrån oss innan en viss tid, så har ni inte kommit med och kan hämta era alster på utsatt dag”, då hade det varit en sak, men det varken sades eller står någonstans! Kommunicera!!! Svårare än så är det inte!

När jag hämtade mina bilder sa den ansvarige ÖSKG:aren på plats att: ”Vi har så många som ansöker att vi inte kan meddela alla.”

Men hur svårt är det? Även en medioker datoranvändare kan skriva och skicka ut ett mail till 100-tals personer på några få minuter!

Det här är mycket dålig respekt mot oss som söker! Vi betalar 450 kronor var för att över huvud taget få vår ansökan behandlad!

När man blir respektlöst behandlad börjar i alla fall jag att reflektera över andra saker. Så som hela er antagningsprocess. Det är kanske även dags att se över ert förfaringssätt vad gäller ansökan för nya medlemmar. Nu gäller:

"Konstnärer som fullgjort högre aktuell konstnärlig utbildning inom de senaste 10 åren blir medlemmar utan intagningsprocess.

Övriga konstnärer utan högre aktuell konstnärlig utbildning ska uppfylla minst en av sex specifika punkter i sin ansökan. Den som gör detta går vidare till en jurybedömning. Konstnärer som tillhör denna kategori ska lämna in 5 verk för bedömning."

Alltså: Om eran kvot för intagning fylls av konstnärer med högre konstnärlig utbildning så finns det inga platser kvar för oss övriga – hur etablerade vi än är. Men det är ju inget ni talar om för då får ni inga sökanden alls från oss i den senare gruppen. Få sökanden – mindre pengar för er.

Som det är nu finns det ingen öppenhet alls från er sida med hur många platser som ska fyllas av nya medlemmar. Får man göra så egentligen? Bör man inte öppet säga hur många medlemsplatser som ska tillsättas? Är det inte att vilseleda ansökarna och i slutänden ett bedrägligt beteende?

Och att ha en jury som bedömer de inlämnade alstren… Är inte grundtanken med ÖSKG att konstnärerna ska bjuda in allmänheten till sina hem och ateljéer, att i samverkan bredda publiken och försöka nå ut med konsten till fler människor. Om ni tror att en fullgjord högre konstnärlig utbildning alltid borgar för succé bland den breda publiken har ni fel. Åtskilliga gånger har jag hört: ”Jag förstår mig inte på konst!”, på utställningar av ”erkända konstnärer med konstnärlig högre utbildning”. Smaken för den breda publiken är inte enkelspårig! Det handlar om tycke och smak och alla tycker inte om mumifierade grodor för 35 000 kronor i zinkhinkar!

Jag tror att många med mig gladeligen skulle betala det dubbla av det vi betalat nu, för att få ett personligt besök i våra ateljéer så vi verkligen kan visa vilka vi är och att vi är etablerade. För det är väl etablerade konstnärer med hög kvalité på sitt arbete som ni eftersträvar att ha i er organisation?

Trots medverkan på utställningar i Florens, Venedig, London, Paris, Köpenhamn, Bukarest och runt omkring i Sverige, trots inbjudningar till utställningar från många kontinenter, trots fina recensioner och pris för utställda målningar utomlands, trots mycket väl etablering i kommunen och med över 1500 besökare i ateljén under påskhelgen, trots att jag är medlem i KRO, Svenska tecknare och Illustratörcentrum, där man i samtliga blir invald på meriter, trots det kommer jag inte med i ÖSKG som jag nu sökte till för 6:e gången.

Kommer jag söka igen? Ja kanske, om reglerna och inställningen ändras!

Och för 450 kronor tycker jag att det minsta man kan begära är att få ett ordentligt och vänligt besked! Det kallas vanligt hyfs och visad respekt!!!

Fakta

Om texten

Tina Lundgren är konstnär och illustratör, född 1961 och bosatt i Yngsjö, Kristianstads kommun. Brevet vi publicerar ovan är ett mejl som hon sände till Öskg:s ansvariga i onsdags, 8 november.

Rachel Tess, ordförande i Öskg, svarar på kritiken i en artikel intill.

Visa mer...