Annons

Tursten, Helene: "En man med litet ansikte"

Det är i en fruktansvärd verklighet Helene Tursten rör sig i sin nya kriminalhistoria. Bengt Petersen har läst en viktig bok.
Kultur • Publicerad 2 april 2007
Helene Tursten.
Helene Tursten.Foto: 

Helene Tursten är en säker, stilmedveten och pålitlig deckarförfattare. Hennes böcker har blivit mycket populära och håller nu på att filmas. Årets bok heter "En man med litet ansikte" och det är en synnerligen grådaskig historia som läsaren förs in i.

Kriminalinspektör Irene Huss på våldsroteln i Göteborg arbetar verkligen i motvind, det är kallt och blåsigt, grått, blaskigt och snökaos. Hon har en mamma som behöver massor av hjälp och hon har en gammal hund som snart måste avlivas. En av hennes kolleger får missfall. Ett av de få glädjemomenten i boken är när en kollega bjuder på färska kanelbullar.

Annons

Nej, livet är inte lätt för poliserna på våldsroteln, speciellt inte när de hamnar i en verkligt sjaskig och obehaglig utredning.

Boken börjar med att en polisbil tar upp jakten på en stulen BMW. Biltjuvarna kör på en äldre man som senare avlider och polisen upptäcker att det rör sig om en pensionerad kollega.

Deras jakt på brottslingarna leder ut i Delsjöterrängen, en bit utanför Göteborg, där de upptäcker en gammal och överbliven jordkällare.

På denna plats finner de liket av en ung flicka och plötsligt är de mitt uppe i en svår utredning om trafficking, sexhandel.

Det är en grym och vidrig verklighet som Irene Huss – och även läsaren – konfronteras med. Det är obehagliga fakta som läggs fram och vilka hemska människoöden som finns bakom dessa fakta törs man knappt tänka på.

De flesta av flickorna som utnyttjas kommer från fattiga länder och är antingen kidnappade och därpå köpta av hallickar eller så är de helt enkelt sålda av föräldrar eller någon annan släkting. De är förbrukningsvaror som ofta slutat sina liv självmant eller helt enkelt blir mördade. Människohandeln omsätter i dagsläget mer pengar än narkotikahandeln.

I mitten av boken måste Irene Huss resa till Teneriffa för att bistå polisen där i deras utredning eftersom flera av flickorna som hamnar i Sverige har sitt ursprung där.

Denna del av boken tycks mig lite väl löst infogad i handlingen, men annars är det en tät och väl sammanhållen intrig.

Polisens arbete beskrivs noggrant och åskådligt och precis så tråkigt och otacksamt som det säkert ofta är.

Boken har inte så många fysiskt spännande moment, men den är välskriven, engagerande och viktig.

Bengt Petersen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons