Uppfriskande nördigt om ljud

Kultur Artikeln publicerades
Jacob Mühlrad kallar sig själv för kompositör och musikaliskt troende. Hans religion kallar han ljudendom.
Foto:Mattias Ahlm
Jacob Mühlrad kallar sig själv för kompositör och musikaliskt troende. Hans religion kallar han ljudendom.

Till det yttre låter det som ett klassiskt sommarprat. Men Jacob Mühlrad lyckas med det de flesta misslyckas med i "Sommar"; att fylla formen med innehåll.

Jacob Mühlrad är 26 år gammal. Han är också hyllad konstmusikkompositör. Många sommarpratare lyckas inte fylla sina prat med mening trots att de haft framgångsrika karriärer i decennier. Ännu svårare måste det då bli när man inte har många år att gräva ur.

Men Jacob Mühlrad räddar detta genom att dra en nördig röd tråd genom alla barn- och ungdomsminnen: det handlar om ljud. Om att det jobbigaste när hans föräldrar grälade var hur det lät, inte vad de sa. Om att det gudomliga i synagogan låg i ljuden. Bland annat.

Han säger att hans arbete är att organisera ljud. Och man hör att han brinner för ljud. Det är en uppfriskande nördighet.

Det spelar ingen roll att han jobbat med Silvana Imam eller att han spelat på de stora scenerna över hela världen. Det viktiga är hans smittande, humoristiska nördighet.

En stund glider han in på sidospåret religion, och hur man historiskt, men även i dagens Sverige, hatas, hånas och förföljs på grund av sin religion. Det bryter av från den röda tråden, men det är gripande och han passar på att driva med konspiratoriska antisemiter. Det blir förhoppningsvis en påminnelse för alla antisemiter och islamofober där ute om vilka djupa vatten de simmar i.

fakta

Jacob Mühlrad

Ålder: 26 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Kompositör.

Första mening: ”Det här var Toxic med Britney Spears.”

Saknar: Trots att programmet handlar om ljud tycker jag att han experimenterar lite för lite med ljuden i programmet.

Visa mer...