Utan omskrivningar och blygsel

Kultur Artikeln publicerades
Det är lätt att kalla Dagny Carlsson för krutgumma men hon är framför allt full av kloka ord.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det är lätt att kalla Dagny Carlsson för krutgumma men hon är framför allt full av kloka ord.

Dagny Carlsson, 105 år, från Kristianstad bjuder på en vindlande berättelse som sträcker sig från första världskriget till det tjugonde århundradets bloggande. En imponerande tidsrymd.

Det är inget radioproffs som sitter vid mikrofonen när Dagny Carlsson bjuder in till sitt sommarprogram. Det är en samtalspartner som hoppar mellan ämnen, stakar sig då och då, tar sig en funderare och byter spår. Det känns verkligen som jag hamnat i soffan hemma hos Dagny Carlsson. Tilltalet är rakt utan omskrivningar och blygsel. Ibland ofrivilligt roligt och mycket ärligt trots att berättelsen kan smärta även den som lyssnar.

De senaste årens bloggande har låtit henne ta revansch för barn- och ungdomsårens missräkningar i bland annat hemorten Kristianstad. Säger hon. Nu har hon massor med följare och får stor uppmärksamhet efter dokumentären "Det är inte så dumt att bli gammal".

Jag blir full i skratt när hon krasst säger att ”de flesta i min ålder som sitter på hemmet är bortom varje räddning.” Därför vill hon inte 'gamla' till sig utan påminna sig att nu är jag ”litet äldre men också litet klokare.”

Nej, hon har inte gamlat till sig och bloggen som hon startade som 99-åring sedan hon fått en himla dyr dator av systersonen som ansåg den uttjänt, har öppnat vägen till ett helt nytt liv.

Det är en resolut och ganska osentimental 105-åring som berättar om ett annat Sverige. Utan barnbidrag och änkepension. Utan kafferast - vi fick ta oss en slurk på toaletten. Om ett samhälle där storbönderna kunde handskas efter eget tycke med pigorna och om en tid när den som ville studera och inte hade egna medel fick nöja sig med folkskolan. Själv blev hon sömmerska - jag hatade att sy - i depressionens Sverige men arbetade sedan många år som handläggare på Försäkringskassan.

Skånskan hörs som en svag ton i rösten när hon använder de gamla fina orden gångkläder, en klatt smör och tursamt.

Och hennes konstaterande ”man kan inte sitta och vänta på att dö när man inte gör det" känns som ett bra motto för den som bara hunnit bli 75.

Fakta

Dagny Carlsson

Ålder: 105 år.

Bor: Solna, uppvuxen i Kristianstad

Gör: Bloggare, författare, skådespelare.

Första mening: Välkomna kära lyssnare. Jag bjuder in er till mitt hem…

Bäst: Det ibland sirliga och gammaldags språket.

Visa mer...