Var är kvinnorna, Ruben Östlund?

Recension Artikeln publicerades
Ruben Östlund debuterar som sommarvärd och glömmer tyvärr kvinnorna.
Foto:Martina Holmberg
Ruben Östlund debuterar som sommarvärd och glömmer tyvärr kvinnorna.

Ruben Östlund tar upp intressanta anekdoter, berättelser från sitt liv och en hel del forskning. Pratet om The Square är guld, men tyvärr raserar allt i slutet.

Att Ruben Östlund förutom en prisad regissör också är en adjungerad professor, vid Akademi Valand Film, är från allra första stund tydligt. Det märks att det är en skicklig pedagog, som med en trivsam göteborgska, talar i Sommar.

Med utgångspunkt från ett Youtube-klipp, gör han påståendet att människan är en imiterande och inte en rationell varelse. Även om anekdoter om existensiella ifrågasättanden väcker tankar så är det ändå historierna som fångar mitt intresse. Som historien om när Ruben blev vittne till ett väpnat rån eller om hur tankarna inför skapandet av The Square gick till.

I slutet av sommarpratet driver Ruben Östlund en reklamkampanj att flytta en staty i Göteborg. Han tycker att vi ska ställa oss frågan: "Var är mamma Kristina av Holstein-Gottorp, varför finns det ingen staty av henne eller någon av de andra kvinnorna i kungasläktet?" Dock har Ruben Östlund genomgående under sitt Sommar nämnt både forskare, filosofer och professorer - utan att nämna en enda kvinna i en sådan roll.

Listan kan göras lång, men för att nämna några: Bernard Stiegler, fransk filosof och professor, Roberto Saviano, författare och journalist. Charles Woods, filmhistoriker. Han läser till och med upp en bit från Hjalmar Söderbergs Doktor Glas och spelar upp Sten Selanders dikt Spela kula. Ruben Östlund, kasta inte sten (eller kula) i glashus.

Sommar i P1

Ruben Östlund

Namn: Ruben Östlund.

Ålder: 43 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Filmregissör, professor och manusförfattare.

Första mening: I youtube-klippet "Cab driver on the BBC" ser vi en taxichaufför som av misstag har blivit placerad i intervjustolen i ett direktsänt nyhetsprogram på tv.

Höjdpunkt: När han spelar upp ett ljudklipp från The Square.

Visa mer...